Nedjelja, 17 Travanj 2016 10:46

5. Županijski kulturni Mozaik

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UZ DAN ŽUPANIJE ZAJEDNICA KULTURNIH UDRUGA ORGANIZIRALA SMOTRU AMATERSKOG STVARALAŠTVA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

BRESTOVAC - Preko 500 sudionika iz 25 udruga predstavilo je samo dio svog bogatog amaterskog stvaralaštva na 5. Županijskom kulturnom Mozaiku, koji je održan u Školskoj sportskoj dvorani OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu. Po peti puta uz obilježavanje Dana Požeško-slavonske županije Zajednica kulturnih udruga organizira ovakvu smotru na kojoj je prikazano od onog tradicijskog, što njeguju kulturno umjetnička društva, njih 12, nacionalnih manjina i zavičajna društva, njih 4, ali i suvremenog izričaja, što njeguju pjevačka i plesna društva, njih 7, te društvo pisaca i slikara.

IMG 6748U punoj dvorani sudionike i posjetitelje pozdravio je zamjenik načelnika općine Brestovac, Jozo Buće, a kulturni Mozaik otvorio uz čestitke za ovako bogati program, zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. – Posebno mi je drago što je ove godine naš 5. Mozaik baš u Brestovcu, jer je u Brestovcu u ove dvije godine primjetan značajan rast glazbenog i folklornog izričaja KUD-a Berde iz Brestovca. Posebno se veselim vidjeti veliki broj mladih iz Brestovca ali i sve sudionike Županijskog mozaika. Program je posebno sadržajan”.

- Naša zajednica osnovana je 2011. godine i ovo je već 5. Mozaik na kojemu će zablistati kulturno-umjetničko blago iz svih dijelova županije. Ispreplitat će se na sceni folklor, puhačka glazba, suvremeni ples, zborsko u pučko pjevanje, tradicijsko blago manjinskih skupina, djela zavičajnih pisaca i slikara, sva ljepota i bogatstvo amaterskog kulturnog stvaralaštva – istakla je tajnica Zajednice Ana Pirović.

Kulturni Mozaik otvorilo je mješovito pjevačko društvo HKUD Vijenac iz Požege koje uskoro obilježava 135 godina postojanja, sa Himnom Lijepa naša Domovino, a izveli su i kantatu Šokadija i narodnu pjesmu „Na obali sidi, tri djevojke“. Domaćini KUD Berda Brestovac predstavili su se koreografiranim plesom Nigder lepše, kak je vu Međimurju, Češka beseda iz Kaptola predstavila se češkim plesom i pjesmom uz originalni glazbeni sastav i stare instrumente. KUD Bektež iz Bekteža u acapella izvedbi otpjevao je Drumarac i Poš'o neko na pazar, a Plesna radionica Ilijane Lončar i mladi plesači izveli su koreografiju „Putujem“ na pjesmu Marka Tolje. KUD Ivo Čakalić iz Kaptola izveo je „Sviraj svirče, nemoj stati“ i pjesme i plesove Požeške kotline, KUD Šijaci iz Biškupaca prikazao je žetvene običaje kroz pjesme „Oj redušo“ i „Lipo ti je“, a izveli su i kola „Žito žela Marica Divojka“, „Ajd u kolo poskočimo“, „Žita“ i „Sitna kola“. Glazbeno društvo Cvjetići glazbe iz Pleternice s najmlađim izvođačima izveli su koreografiju Buđenje, KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike IMG 6803prikazao je niz pjesama i plesova požeškog kraja, dok je KUD Seljačka sloga iz Prekopakre izveo izvorni folklor s zbornom pjesmom „Marko konja poji“ te Prekopakranski tanac i bećarac. KUD Orljava iz Pleternice prikazao je običaj predenja, a Glazba Jakšić, mladi puhački orkestar nekoliko puhačkih uspješnica. KUD Svilenka iz Buka prikazao je izvorni korizmeni običaj klapanja s pjesmom „Krist nam je nada i spasenje“, a KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice ramske pjesme i kola uz gusle. Oba ova KUD-a su posebno prikazana u našim novinama u posebnom prilogu povodom uskršnjih običaja. KUD Požeška dolina iz Požege izveo je izvorni folklor požeškog kraja, a Češka beseda iz Bjeliševca splet plesova iz Moravske. KUD Poljadija iz Grabarja izveo je pjesme i plesove grabaračkog kraja, a, GKUD Požega iz Požege izvorne pjesme i plesove Požeštine. Gradski pjevački zbor Lipik otpjevao je narodne pjesme iz Slavonije „Škripi đeram“ i „Vrani se konji igraju“ a Češka beseda iz Prekopakre prikazala je češki izvorni folklor. Gradska glazba Trenkovi panduri iz Požege izvela je nekoliko uspješnica i hitova puhačke glazbe dok je Udruga zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić prikazala svoje stvaralaštvo na postavljenoj izložbi u holu dvorane. Svoje živopisne odore prikazali su članovi Društva Sv. Grgur iz Požege i Povijesna postrojba Trenkovi panduri iz Požege u svečanom postroju.

Tekst/foto: Vladimir Protić