Subota, 12 Prosinac 2015 11:34

Požežanka Lana Derkač promovirala svoju novu knjigu eseja „Strateg“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZAGREB - Požežanka Lana Derkač je ovog tjedna predstavila svoju novu knjigu eseja u prepunoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjiga je tiskao zagrebački nakladnik Disput, a uredio ju je Josip Pandurić. Nakon uvodne riječi ravnateljice knjižnice Jasne Kovačević, uz urednika su o knjizi govorili i književni kritičari Miroslav Mićanović i Darija Žilić, a autorica je pročitala jedan od eseja iz knjige.

„Strateg“ se sastoji od 22 eseja u kojima autorica preispituje pojmove u odnosu na njihove definicije. Često krene od općepoznatog značenja riječi, dogodi joj se i da pokuša osporiti njenu uvriježenu definiciju, a u igri je vodi pomaknuta, ali dosljedna logika.

Miroslav Mićanović je govorio o autoričinom stalnom preispitivanju značenja pojmova koja ona neprestano ruši i gradi, kao i o Laninoj vjeri u sam tekst. Darija Žilić je zaključila kako ti eseji nisu toliko poetski, koliko su filozofski, kako autorica na jednom mjestu u knjizi spominje da nije racionalna, no eseji pokazuju veliku racionalnost i promišljenost. Ona je uočila da Lana gradi tekst kao da vuče šahovske poteze. Nakladnik Josip Pandurić je istakao kako autorica kreće od banalnog značenja neke riječi, ali divergentnim mišljenjem dođe do novih i neobičnih konstatacija, a rekao je i kako je rukopis u procesu njegovog pretvaranja u knjigu pročitao tri puta, ali kako će mu se ponovo vraćati, a za knjigu nema ništa ljepše od njenog ponovnog uzimanja u ruke.

Radosna i zadovoljna izlaskom svoje nove knjige bila je i sama Lana. - Najviše me razveselilo što je na promociju došao zaista velik broj posjetitelja, a među njima je bilo puno kolega pisaca. Uvijek pomalo strahujem hoće li na književnoj večeri stolci ostati prazni jer se zna dogoditi da poznatog akademika dođu čuti samo tri čovjeka – rekla je Lana u prepunoj dvorani knjižnice.

Tekst Vladimir Protić, Foto: privatna arhiva Lane Derkač