Nedjelja, 26 Srpanj 2015 11:31

U srcu Grabarja „Poljadija u srcu“

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KUD „POLJADIJA“ IZ GRABARJA UZ IZNENADNU KIŠU ODRŽALO SMOTRU FOLKLORA -

 GRABARJE – KUD „Poljadija“ iz Grabarja jedno je od tri folklorna društva na području grada Kutjeva, jedno od aktivnijih kulturno-umjetničkih društava na području Požeštine. Svoj rad kao društvo obnovili su prije 15-tak godina, i od tada nametnuli se vrlo brojnim članstvom, jer skoro iz svake kuće ima jedan ili dva člana, a negdje i cijele obitelji sudjeluju u folkloru, ali i velikim radom i nastupima. Ubrzo su pokrenuli svoju vlastitu smotru folklora pod nazivom „Poljadija u srcu“ koju smo ovaj puta vidjeli u 14. izvedbi. Društvo je tijekom prošlih godina izvelo i niz tematskih smotri gdje su kroz scenski prikaz ispred i na pozornici, pa i na originalnim lokacijama prikazali, sjetvu, žetvu, od lana do stana, šljiva i njeni proizvodi, od vune do pletiva i dr., u čemu su također prednjačili među folklornim društvima Požeštine. Društvo osim odraslih ima i veliku dječju folklornu skupinu i svoje tamburaše.

 Sve je započelo velikim mimohodom sudionika kroz selo, koje su predvodili jahači na gizdavim konjima, iza njih su u slijedu paradnim korakom prošle konjske zaprege, njih desetak s posadama uz pjesmu. Iza njih uz pjesmu i ples išli su i ostali sudionici smotre. Brojnu publiku pozdravio je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević, a sve je teklo uz nadahnuto vođenje grabaračkog pjesnika, pisca i pripovjedača starih šokačkih običaja Ivana Abibovića. Smotra se održana pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i TZ Kutjevo, Požeško-slavonske županije i tjednika Kronika požeško-slavonska uz sponzorstvo Kutjeva d.d. i kutjevačkih vinara Tandara, Đurina, Krauthaker, Šag, Čamak i Perak, Kulen Hruška i dr.

 Domaćini su imali nastup sa svojom dječjom skupinom i odraslom folklornom skupinom a sve uz pratnju mladih tamburaša. Tako su kroz „Poljadiju u srcu“ prikazali običaje i baštinu poljadijskog dijela Požeštine kroz ples, pjesmu i zvuke tambure. U nastavku su nastupili KUD Dragalić iz Dragalića sa koreografijom svoga kraja, te KUD Salinovec iz Salinovca s koreografijom iz Varaždinskog kraja. Onda je na scenu stupila iznenadna kiša koje je samo za pola sata odgodila smotru, a vrijedni domaćini su nakon kiše ponovno sve priredili i nastavili sa smotrom. Nastupili su još KUD Lužani iz Lužana, GKUD Požega, KUD Ivan Domac iz Privlake, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića. Iako su domaćini predvidjeli da se svaki KUD predstavi sa dva nastupa, ipak je to kiša malo omela.

 Za kraj svi sudionici i brojni posjetitelji zaplesali su veliko šokačko kolo koje je tradicija grabaračke smotre, a u nastavku TS Bisernica iz Požege održala je svoj koncert.

Tekst/foto: Vladimir Protić