Utorak, 16 Lipanj 2015 14:48

Otvorena izložba posvećena Andriji Štamparu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA -

POŽEGA – Požeški Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU postavio je izložbu Andrija Štampar 1888. - 1958. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pleternica. Izložba je postavljena povodom 120. obljetnice rođenja Andrije Štampara, 50. obljetnice smrti i 60. godišnjice Svjetske zdravstvene organizacije. Andrija Štampar rođen je 01. rujna 1888. u selu DrenovacIMG 1676 grad Pleternica, a medicinu je završio u Beču. Postavio je temelje javnozdravstvenih službi u prvoj Jugoslaviji, bio je stručnjak Zdravstvene organizacije Lige naroda a izgradio je sustav Svjetske zdravstvene organizacije i predsjedao Prvoj svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi. Bio je prvi predsjednik Ekonomskog i socijalnog vijeća UN. Stoga postavljanje ove izložbe ima puno opravdanje baš u Pleternici, jer je rođen na današnjem području grada Pleternice.

„Pitanje narodnog zdravlja ne može se rješavati naredbama odozgora, nego poučavanjem i ljubavi. Od dobre volje nema ništa bolje! Smijeh je najbolji lijek! Sunce i čist zrak su najbolji ljekari! Bez zdravlja nema bogatstva! Gdje nije žene nije ni kuće! Velika je vještina živjeti od djeteta do sto ljeta! Ko u bolesti ranije legne, prije ustane! Gdje razum vlada, tijelo ne strada! Lakše je zdravlje očuvati, nego bolest liječiti! Praznovjerja bolestiIMG 1681 raširuju, pouke suzbijaju! Ko mnogo puši – zdravlje srca ruši! Ko dobro diše, proživjet će više! Sjeti se zdravlja dok ga ne izgubiš!“ - samo su neke od riječi i poznatih uzrečica Andrije Štampara o zdravlju, koje sve u punoj mjeri vrijede i danas.

O izložbi i Andriji Štamparu govorio je ravnatelj Zavoda HAZU akademik Dubravko Jelčić, o požeškom Zavodu je govorila dr. sc. Snježana Jakobović, a izložbu je otvorio pleternički dogradonačelnik Domagoj Katić.

Tekst/foto: Vladimir Protić