Srijeda, 18 Veljača 2015 12:43

Druženje s Damirom Karakašom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KARIKATURIST, NOVINAR, HARMONIKAŠ I PISAC -

POŽEGA – Počeo je kao karikaturist, radio kao novinar crne kronike, a onda je otišao u svijet, Francuska, Bordo, Pariz gdje je zarađivao i sviranjem harmonike. Na putu su mu se našle brojne europske zemlje, države afričkog kontinenta, Kina, Kanada, a onda je opet odlučio vratiti se u Hrvatsku. O književnosti i ostalim stvarima razgovarao je s Požežanima u IMG 4002Gradskoj knjižnici i čitaonici.

– Sad sam trenutno u Zagrebu, koji me kao grad zadovoljava. karikature više ne radim ali pišem roman, radim za kazalište, trenutno na repertoaru imam u ZKM-u jednu predstavu. Izašao mi je roman u Češkoj, Njemačkoj. Lika mi je uglavnom preokupacija, jer čovjek ne može od sebe. Lika je moja vječna inspiracija, samo što ja svoju ljubav, što kažu da je najteže izražavam s kritikom. U svojoj prozi ja nemam milosti prema nikome – rekao je Damir karakaš, koji je u životu svašta radio, ali i studirao puno toga. Karikaturom se počeo baviti već sa 16 godina i ozbiljno je radio.

– Sve je to i tada išlo spontano, jer ja nisam nikada sanjao da budem pisac. To je meni došlo spontano i mislim da je dobro ispalo. Sve je to isti cilj samo sa različitim sredstvima, pisanje, crtanje, sviranje. Pisanje je težak posao, puno se utroši sati, dana, jer knjiga se ne može napisati za jedan dan. Ja knjigu radim pet godina. I moja putovanja se nalaze u knjizi, jer svako moje putovanje je zanimljivo iskustvo. Npr. kada sam bio mali čuvao sam krave i ovce u Brinju i sanjao o kineskom zidu, a onda sam se našao na kineskom zidu, a onda sam odatle vidio sebe kao malog kako čuva krave. Vidio sam se tamo na brdu. Lijepo je kad ti se neki snovi ostvare, mada Kinezi kažu, jao onome kojemu se svi snovi ostvare. Moji se još nisu svi ostvarili – zaključio je Karakaš, koji je u Požegi gostovao više puta, ali zadnji puta prije deset godina, također na književnoj večeri Kratkih priča.

Tekst/Foto: Vladimir Protić