Utorak, 13 Ožujak 2012 13:19

Most preko Orljave

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

IZLOŽBA AKADEMIKA ZLATKA BOUREKA  -

POŽEGA – Gradski muzej Požega povodom Dana grada postavio je izložbu karikaturista, akademika, akademskog kipara, slikara, režisera, kostimografa, scenografa, lutkara, autora crtanih i igranih filmova Zlatka Boureka. Požeškoj publici predstavio se prvi puta izborom jedanaest slika i skulptura koje je izradio u razdoblju od 1968. do 2010. godine. Izložena djela predstavljaju sažetak umjetničkog iskustva na različitim likovnim područjima koja je Zlatko Bourek, prije svega kao izniman crtač s osjećajem za prostor, mogao realizirati.

P3106591Nikada nije zatajio odakle je, kaže slikar Bourek, s Drave, Save, Dunava i Orljave, a to se vidi upravo u njegovim slikama. Osim što je napravio sliku Most na Orljavi napravio je i film od jedne minute s tom tematikom. – Most na Orljavi, ja na njega padam jer je to bio prvi željezni most, i jedna ogromna debela rijeka koja je nosila sve. To je bilo fascinantno i ostalo za cijeli život. Čamci moji nisu za vozanje nego za bježanje s obale na obalu. Mi smo cijelo vrijeme bježali, sad do zadnjih dana – istakao je Bourek pojašnjavajući mostove na svojim slikama, a tu je i sveprisutna žena na svim slikama.

Slike odražavaju njegovu bliskost njemačkom ekspresionizmu Otta Dixa i Maxa Beckmana, te hrvatskog slikara Krste Hegedušića, na čijem je iskustvu gradio svoj svijet ispunjavajući ga nestvarnim, fantastičnim scenama s temom čovjeka i njegovog života.

bourek160Skulpture na izložbi predstavljaju lik Alme koji se jedini izdvaja čistoćom, mirom i toplinom. Poput Danteove Beatrice u sebi nosi plemenitu ljepotu, ali i zabrinutost. Izvana različita, djevojka s trešnjama ili žena s mislima o domu, crna ili bijela, ona je u sebi dosljedna i čista.Zlatko Bourek stavlja na postolje lik žene koja umjetničkim djelom prenosi moralnu poruku nadređenu svemu što je umjetnik slikom prikazao – kaže Lidija Ivančević Španiček iz Gradskog muzeja predstavljajući autora.

Izložbu je otvorio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a za građane je otvorena do 22. ožujka.