Nedjelja, 30 Ožujak 2014 13:53

„Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE ORGANIZIRAO PROMOCIJU KNJIGE  -

POŽEGA – Nedavno obnovljena organizacija Matice Hrvatske u Požegi pokazuje novu vitalnost rukovodstva koje ostvaruje zacrtani plan društvene i kulturne djelatnosti prije svega. Tako je požeška javnost uspjela doznati što je dr. sc. Josip Jurčević otkrio i želio prenijeti čitatelju u svojoj knjizi „Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti“, na promociji koju je požeški ogranak MH organizirao u velikoj dvorani HGK. Uvodničarka dr. sc. Vesna Vlašić, predsjednica požeške Matice predstavila je autora, a o samom autoru i knjizi govorili su i akademik Dubravko Jelčić, Tomislav Radonić i komunikolog Mihovil Bogoslav Matković.

Slučaj Perković- Što se više pisalo u medijima o tom Lex Perković, meni je bilo jasno da se ne piše zbog toga da bi se više saznalo o tome nego da bi se što više toga prikrilo. Odlučio sam u knjizi iznijeti zapravo pozadinu tih događaja, vezanih uz slučaj Perković i zapravo pokazati da se razaznaje koliko je hrvatska povijest prije devedesetih povezana i nakon devedesetih u smislu imena i prezimena. Za očekivati je da su sve institucije bivše Jugoslavije 90' raspale, od partije pa nadalje, pa tako i na republičkoj razini, i da niti jedna institucija nije u Hrvatsku kao cjelina preselila. Međutim jedna jedina institucija je preselila cijela, Služba državne bezbjednosti ili UDBA kako mi kažemo. To je upitna činjenica kada se zna da je UDBA bila zadužena da čuva komunistički režim i bivšu Jugoslaviju, a da je najveći neprijatelj te države bila hrvatska država, hrvatstvo i demokracija. Postavlja se pitanje kako je ta institucija koja je 50 godina ratovala protiv samostalne hrvatske i demokracije mogla sa svih 750 zaposlenika te službe postala bez ikakve promjene, zadrške, postati sustav državne sigurnosti u samostalnoj Hrvatskoj, prvo u civilnom dijelu a ubrzo u Ministarstvo ubrane u vojnoj sigurnosnoj službi. Mnogi odgovori na pitanja nakon 90' o kriminalu i korupciji koji teško pogađa hrvatsku, nisu neki zakrabuljeni pljačkaši nego o ljudima na najmoćnijim političkim položajima koji pustoše po hrvatskoj – kaže Jurčević koji upravo njihovim sukobima sada kasnije iznose na vidjelo te slučajeve. Tako objašnjava i cijeli niz zagonetnih pogibija hrvatskih branitelja, od čudnih zalutalih metaka, čudnih prometnih nezgoda, onih koji su htjeli progovoriti o tim čudnim pljačkama. Svi oni pogibaju na način koji jako sliči udbaškom rukopisu.

- Zbog toga čudi kako je moguće da je upravljačka struktura u hrvatskoj koja je sve potpisivala s EU, goleme veleizdaje gospodarske i dr. činila, najedanput ulazi u rat za koji nije imala šanse, sa onima koje je servilno služila. Vidjelo je da su na to bile prinuđene da službe ne bi progovorile. Štićenje Perkovića i Mustača zapravo nije štićenje njih kao osoba, nego štićenje da bi na neutralnom terenu pod pritiskom progovorili o toj vertikali pljačke i drugih kriminalnih radnji u Hrvatskoj. Ista bivša komunistička, partijska struktura nastavlja svoj pljačkaški posao – kaže Jurčević koji smatra da su iste osobe, visoki funkcioneri u bivšoj državi i dalje odgovorne osobe za nastavak pljačke u Hrvatskoj. U knjizi navodi i koje su sve poveznice s „Perkovićima“ prisutne u prošlim, ali i današnjim Vladama, predsjednicima RH i ministrima.Požežani na promociji u velikoj dvorani HGK

Jurčević je u knjizi predvidio i ovakav završetak jer Europa ima svoje instrumente i mehanizme, a sav ovaj igrokaz ocjenjuje samo kao razvlačenje na dobivanju vremena. No sada dolazi drugo poluvrijeme u kojem će se trgovati, jer i Njemačka ima svoje „Perkoviće“. – Očekujem sada kada ode i Mustač i krene suđenje u Njemačkoj da se tu još nešto događa ispod žita. Držim da je tema sve aktualnija, da sam i prozvao neke dijelove vlasti, njemačko tužiteljstvo za prikupljanje dokaza koristi i moju knjigu – završio je Jurčević, zadovoljan pozitivnim reakcijama čitatelja na knjigu koji kažu da se čita kao triler.