Petak, 14 Ožujak 2014 11:49

Godišnja skupština KUD Poljadija Grabarje

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

'Obično na smotru dođemo prvi, a odemo zadnji'

 GRABARJE – Godišnja skupština je prava svečanost u Grabarju, jer i to je uz vatrogasce društvo koje podržava cijelo selo. Grabarčani su od davnina poznati po folkloru, jer su prvo društvo imali još 1957. godine, no ono je kasnije zamrlo s radom, a ponovno su ga sada pod imenom KUD Poljadija aktivirali od 2003. godine. Danas društvo radi sve bolje jer osim odrasle folklorne skupine od 35 članova imaju i tamburaše, te dječju folklornu skupinu. I djeca su sve bolja pa su lane i oni išli na smotre dječjeg folklora, a na skupštini su uz tamburaše izveli nekoliko dječjih igara i kola.
IMG 0298Protekle godine KUD Grabarje je imao dosta nastupa, ali imali bi i više, rekao je tajnik Josip Silović, da su imali više novaca. Tako su nastupili na Đakovačkim vezovima, Miholjačkom sijelu i na smotrama u Požeštini, no nastupali su na smotrama u BiH i Srbiji. – Rado smo viđeni gdje god dođemo, a nakon našeg nastupa pozivaju nas i društva koja su nastupali kao gosti, da dođemo i kod njih. Mi smo poznati i po tome što prvi dođemo na smotru, a zadnji odemo – našalio se tajnik Silović, no upravo tu njihovu dobru stranu i gostoljubivost i cijene, a nastupi su im zapaženi.
Osim vlastite smotre „Poljadija u srcu“ na kojoj prikazuju stare običaje i neke od radova koje su obavljali u poljoprivredi, već dvije godine organiziraju i Švarglijadu, zajedno s tjednikom Kronika, i ta manifestacija postaje sve veća i cjenjenija, a ponovno angažira cijelo društvo, ali i cijelo selo.
Kako su im planovi za ovu godinu malo veći, jer imaju puno poziva za gostovanja i dosta programa za prirediti tražit će i malo više sredstava od grada Kutjeva i županije, no i tu su skromni i misle da će taj bogati program izvesti sa 69 tisuća kuna, planirao je Ivica Ribičić, predsjednik društva, koji je i predstavnicima medija Verici Rebrina, Jelenku Topiću, Dušku Mirkoviću i Vladimiru Protiću uručio unikatne plakete, rad umjetnika Stjepana Vrkljana, kao znak priznanja i zahvale za promoviranje društva i pomoć u radu.