Utorak, 04 Ožujak 2014 10:54

Prepoznali i podržali njihov rad

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ČEŠKA BESEDA NOSITELJ AKTIVNOSTI U BJELIŠEVCU  -

BJELIŠEVAC - Članovi Češke besede tijekom prošle godine, uz mnoge nastupe i gostovanja radili su i na unapređenju kvalitete življenja u svom selu. Projekte je prepoznala i zaklada Slagalica koja je pomogla njihovu realizaciju ali i drugi tako da su dobitnici priznanja kao volonterska udruga. Među mnogim udrugama iz tri županije Požeško-slavonska, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske koje su kandidirale za to priznanje ona je bila među dvije koja ga je dobila.
IMG 2159Češka beseda u Bjeliševcu osnovana je davne 1933. godine i sve od tada ona je nositelj gotovo svih društvenih aktivnosti. U sklopu besede djeluje pjevačka skupina odnosno zbor te mali i veliki folklor.
- Sudjelujemo na svim većim priredbama u našoj županiji. Trudimo se koliko možemo. Zahvaljujući našem domu možemo se redovito okupljati. No dom je već premali pa smo prije dvije godine krenuli u njegovu nadogradnju i renoviranje. Na žalost situacija je takva kava je i nemamo novca da ubrzamo te radove. Nedostaje nam sanitarni čvor ali i voda u objektu i zato jednostavno nismo u mogućnosti biti domaćini nekih većih priredbi - doznajemo od Alenke Hruška, predsjednice koja podsjeća kako je dom sagrađen još davne 1957. godine te da se od tada radilo samo na njegovu održavanju i očuvanju.
češka beseda bjeliševac- Uz pomoć Češke Republike obnavljaju se svi domovi u sklopu Saveza Čeha. Mi smo tu imali administrativnih problema tako da smo malo stali. Sada smo pribavili svu dokumentaciju pa se nadamo da će radovi krenuti. Iz Češke Republike dobili smo oko 170 tisuća i to smo uložili u dogradnju. Imamo rekla bih i dobru suradnju sa zakladom Slagalica, za razvoj civilnog društva. Još 2009.godine dobili smo novac od njih za uređenje dječjeg igrališta u središtu našeg sela. Ponovno smo se kandidirali 2012. godine i ponovno smo dobili novac za uređenje sjenice uz dječje igralište te mali drveni most koji spaja ono veliko i dječje igralište. Lani smo po treći put dobili novac. Ovoga puta iznos od 15 tisuća kuna dok je pet tisuća osigurao grad Kutjevo. To nam je omogućilo da realizirano projekt „Korak do svjetla“. Na dječjem smo igralištu napravili kućicu, postavili dva panela za solarnu rasvjetu i na naše veliko zadovoljstvo naša su djeca tu tijekom ljeta i tu provode sve vrijeme. Ova tri projekta ukupno su vrijedna više od sto tisuća kuna - kaže Alenka Hruška.
Za ovu godinu među prioritetima bit će i nadalje nastupi na priredbama te organiziranje Dana češke kulture u Požeško-slavonskoj županiji, koju su lani prvi puta organizirali. Isto tako nastojat će nastaviti s uređenjem doma te ponovno otići u Češku, u pokrajinu Valasku odakle su doselile njihove obitelji.
Na godišnjoj je skupštini usvojen plan rada za ovu godinu a uspjeh i radu članovima Češke besede iz Bjeliševca poželjeli su predstavnici županije, zamjenik župana Ferdinand Troha, ali i mnogih društava i udruga koji su nazočili održanoj skupštini.