Četvrtak, 19 Prosinac 2013 10:11

Korak dalje u viziji suvenira Požeštine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA NIKOLE RADMIROVIĆA „POŽEŠKI OBELISK“  -

POŽEGA – Nedavno smo vam predstavili ideju mladog Požežanina Nikole Radmirovića o prvom pravom suveniru Požeštine „Požeškom obelisku“, a ovoga tjedna imate priliku u Gradskom muzeju Požege pogledati i sami o čemu je riječ te popričati s umjetnikom o njegovoj viziji.
IMG 0556- Sama ideja je potaknuta Kužnim pilom na Trgu sv. Trojstva, koji je sam po sebi pillar, obelisk, a večeras smo mu nasuprot postavili drugi, „Požeški obelisk“ koji je stiliziran kroz implementaciju ostalih za grad Požegu bitnih elemenata. Tu navodimo žito kao simbol života, stranice simboliziraju bolte i barokni design, ulaz u zlatnu dolinu, planine, simbol otvorene knjige odnosno gimnazije, knjižnice je isto tako prisutan, dok uspravna vizura simbolizira i mač, odnosno pobjedu nad svim agresorima – istaknuo je Nikola na otvorenju svoje izložbe koja se održava od 16. do 20. prosinca u Gradskom muzeju.
Nikola je razradio u detalje kompletnu koncepciju primjene suvenira kroz njegovu monolitsku inačicu koja bi bila postavljena na ulaz u grad Požegu. IMG 0544- Ideja je da se postavi u središte kružnog toka na ulazu u Požegu. Trebao bi biti barem 25 metara visok s obzirom na to da je područje uz Orljavu široko – objašnjava Nikola pokazujući prisutnima obelisk visine 3 metra izložen u muzeju. Njegova vizija je kako prvo treba napraviti veliki obelisk, a onda krenuti s izradom manjih verzija kao suvenira. Na izložbi se upravo mogu vidjeti ideje za primjenu suvenira obeliska od tiska na majicama, kravatama, torbama, otvarača za boce, privjesaka do slatkih čokoladnih bombona i posebne serije vina požeškog Veleučilišta prikladno nazvane „Požeški obelisk“, a od Maria Jakobovića, pročelnika poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi saznajemo kako je riječ o sorti muškat žuti, poluslatkom aromatičnom vinu, berbe iz 2012. godine.
Nikola poziva sve sugrađane da dođu i posjete izložbu te podijele svoje mišljenje o „Požeškom obelisku“ s autorom u posebno pripremljenoj knjizi dojmova.