Petak, 18 Listopad 2024 09:26

Promocija nove knjige Vinka Tadića bila je jedinstvena podrška akademske zajednice u plemenitim nastojanjima

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Možete li zamisliti istaknute članove HDZ-a i SDP-a, pravoslavne i rimokatoličke svećenike, dužnosnike nekadašnjega socijalističkog sustava i mnoštvo pripadnika akademske zajednice različitih vrijednosnih orijentacija na jednom mjestu? Sinoć se to dogodilo u Gradskoj knjižnici Požega na predstavljenu knjigeprofesora Vinka Tadića „Dijalog u šumskoj dvorani – tragovima paroha požeških“. Okupilo se oko 170 građana.Program je moderirala dr. sc. Mihaela Markovac, a o knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc. Aleksandra Kučeković i dr. sc. Dragutin Babić te sam autor. Pročitana je i recenzija prof. dr. sc. Zlate Živaković Kerže. U toj knjizi opisana je cjelokupna prošlost i sadašnjost požeške parohije, ali i obližnjih seoskih parohija. To je djelo ne samo o pravoslavnim Srbima nego o svim žiteljima Zlatne doline, njihovu identitetu, nastojanjima, kolektivnim traumama i pamćenju. Program je dodatno obogaćen nastupom zbora crkve Preobraženja Gospodnjeg iz Zagreba.

U svom izlaganju o knjizi prof. dr. sc. Aleksandra Kučeković, među ostalim, je rekla: „Rukopis najnovije knjige Vinka Tadića „Dijalog u šumskoj dvorani - tragovima paroha požeških“otvara svakom čitatelju, kako stručnom, tako i onom koji je tek zainteresiran za noviju povijest požeškog kraja, obilje važnih podataka i svjedočanstava.“ Dr. sc. Dragutin Babić naveo je: „Autor u ovom radu, a na tragu svojih promišljanja o prošlosti Požeštine, u korelaciji sa širim sociopolitičkim prostorima, analizira ulogu i značaj pravoslavne parohije u Požegi, kako za samu srpsku pravoslavnu zajednicu na ovom prostoru, tako posljedično i za međunacionalne odnose, posebno na relaciji Hrvati Srbi. Značaj ove knjige je u autorovoj historiografskoj sklonosti analizama mikrosocijalnih, posebno međunacionalnih odnosa, s posebnim naglascima na istraživanje stradanja različitih nacionalnih zajednica.“ Prof. dr. sc. Zlata ŽivakovićKerže napisala je o navedenoj knjizi: „Obradivši po prvi puta cjelovito kompleksne prilike požeške parohije, autor je povijest i djelovanje jedne vjerske i nacionalne zajednice stavio u širi kontekst lokalne i nacionalne povijesti te novijih povijesnih paradigmi pokazavši da je pisanje crkvene/vjerske povijesti itekako složen i aktualan proces. Prilikom pisanja ovoga djela iskazao je svoju istraživačku metodu i istodobno temeljitost u istraživanju, držeći se pravila historiografskog znanstvenog pristupa, pa je njegova obrada naslovljene teme bez sumnje golem i značajan doprinos.“

Knjiga profesora Vinka Tadića iscrpno opisuje crkve parohije požeške, djelovanje paroha i njihovu ulogu u povijesti Požege. Autor je analizirao vjerski život požeške parohije primjenjujući interdisciplinarni pristup. Opisan je suživot Srba i Hrvata. Zahvaljujući ovoj knjizi zaboravu su oteti mnogi važni događaji i protagonisti tih događaja. Autor je Hrvat i rimokatolik. Trenutno je predsjednik Povijesnog društva Požega.

Autorica teksta: N. H.