Ponedjeljak, 30 Rujan 2024 09:17

Započele ovogodišnje Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske puna dva tjedna

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Prigodom 27. obljetnice uspostave Požeške biskupije i svetkovine Sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i grada Požege , požeški biskup mons. Ivo Martinović otvorio je ovogodišnje Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali 28. rujna u večernjim satima prigodnim obraćanjem u kojem je poručio kako “glazbena djela i dostignuća pomažu da zvukovima orgulja i skladbi doživimo i otkrijemo ne samo ljepotu zvuka, nego još vise ljepotu transcendentnosti i nade koju Krist i danas na različite načine ostvaruje u Crkvi i nudi svakom čovjeku.”

dsc0514

Orguljaške večeri održavaju se do 14. listopada.

Prve večeri, odmah nakon otvaranja, orguljaški koncert održao je talijanski virtuoz Simone Vebber koji je izveo raskošne partiture 19. stoljeća, sonate Marca Enrica Bossija, potom sonatu Edwarda Elgara te niz improvizacija, kako svojih tako i onih francuskog skladatelja Camillea Saint-Saensa i Regerove meditacije Ave Maria. 

Na otvaranju i potom prvom koncertu bio je i požeški gradonačelnik Željko Glavić.dsc0510

Orguljaške večeri u požeškoj Katedrali nastavit će se 1. listopada u 19 sati kada su gosti veliki orguljaški virtuozi Pavao Mašić i Krešimir Stražanac.