Četvrtak, 24 Listopad 2013 10:08

Počelo s „Čitanjem Matoša“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U POŽEŠKOJ KNJIŽNICI -

POŽEGA – ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige započeo je i u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, predstavljanjem autorice Dubravke Oraić Tolić i njene knjige „Čitanje Matoša“. Knjigu i autoricu su u čitaonici posjetiteljima predstavile urednica Nives Tomašević i Jasna Horvat.

 - To je knjiga koja je nastajala dosta dugo vremena, a mislim da je zanimljiva čitateljima. Ove godine slavimo 140. obljetnicu rođenja a evo jedna žena je napisala njemu jedan rođendanski dar. Matoš je bio jedan patrijarhalni filogin, to se možda našim današnjim ženama ne bi svidjelo. On je volio klasične žene ali je imao razumijevanje i za druge. Uvijek je bio duhovit u svojim iskazima o ženama i može se čitati i danas kao zanimljivo. Možda je najvažnije u mojoj knjizi istraživanje Matoš i nacija, koje do sada nije bilo istraživano. Tu sam ja došla do jednog otkrića da Matoš ima zapravo tri svoje nacije što nam pomaže u današnjoj globalizaciji – rekla je autorica Dubravka Oraić Tolić, koja s Matošem druži od mladosti, a pisala je na temu matoša i magistarski rad.

 - Počela sam o Matošu razmišljati kao jedna mala znanstvena curica, pisala sam magistarski rad o djelima Matoša, i gotovo cijeli život me je mučilo što je Matoš htio reći time što je toliko lijepo opjevavao hrvatske krajeve. Cijelo vrijeme sam to proučavala i čini mi se da sam tek sada na kraju došla do nekog odgovora, a to je da je to najdublji treći sloj Matoševe ideje nacije – dodala je autorica „Čitanja Matoša“.