Subota, 14 Rujan 2024 12:23

Pobjednik 6. Vinum et poeta - Večeri poezije i vina mladi pjesnik Denis Ćosić

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VINSKA KLIJET U PODGORJU -  Po 6. puta održana je kulturna manifestacija "Vinum et poeta – Večer poezije i vina" u vinskoj klijeti Vinum academicum na lokaciji u Podgorju, koju zajednički organiziraju Matica hrvatska Ogranak Požega, Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega i Vinum Academicum uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, Grada Požega i Općine Kaptol.

Moderatorica cijelog programa bila je Nataša Puljašić, prof. hrvatskog jezika a u ime MH sve je pozdravila predsjednica MH Požega  Anita Katić, prof. hrvatskog jezika koja se zahvalila Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji je nastavio suradnju u organiziranju ove pjesničke manifestacije Vinum et poeta – Večer poezije i vina. - Sastajemo se već 6 godina godine u ovom lijepom autentičnom ambijentu vinskog podruma i klijeti kako bismo na poseban način razmatrali vezu između pjesničkoga nadahnuća i mistične zavodljivosti vinske kapljice - rekla je Anita Katić, i zahvalil pokroviteljima koji podržavaju ovu manifestaciju i natječaj za najbolju pjesmu s tematikom vinograda, grožđa, vina, Ljubavi, osjećaja, zahvalila svima koji su sudjelovali u ocjenjivanju svih prispjelih pjesama uz posebnu zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji manifestaciji te u velikom broju došli uživati u vinu i poeziji.

Prisutne su pozdravili zamjenik županice Ferdinand Troha i pročelnica grada Požege Maja Petrović. Predsjednica stručnog žirija pjesnikinja i književnica Lana Derkač iz Požege obrazložila je odluku žirija koji je imao izuzetno težak posao svoju odluku o ovogodišnjem dobitniku za najbolju pjesmu na natječaju "Vinum et poeta". Članovi  žirija predstavili su se sa svoje dvije pjesme.

U najuži krug za pobjedničku pjesmu ušli su sljedeći pjesnici i pjesme koje smo od nekolikoprisutnih  pjesnikinja i pjesnikinja i čuli kroz večer: Bogdan Arnautović "Oblak pod trsjem", Monika Herceg "U tišini", Tomislav Marijan Bilosnić "Još samo mi kazujemo pjesme", Zrinko Šimunić "Car Samuilo i Scherco", Emilija Kovač "Kao vinograd, ljubavna", Livija Reškovac "Bez naslova" i Gabrijel Barišić "Odreknuće".
Pobjedilo je mladi pjesnik Denis Ćosić iz Požege s pjesmom  "Sezona ljubavi". Njemu je uručena prigodna statua, priznanje i nagrada koju su uručili dožupan Troha, pročelnica Petrović i predsjednica požeškog ogranka MH Anita Katić. Dobitnik je pročitao pobjedničku pjesmu i još nekoliko svojih najnovijih pjesama.

Nakon službenog proglašenja i nekoliko lokalnih pjesnika je čitalo i citiralo pjesme, a između pjesama sa glazbenim brojevima zabavio je posjetitelje Robert Vojvodić  Bekrija.

 

Medij