Srijeda, 11 Rujan 2024 09:59

Otvorena izložba "Sto godina Hrvatskog lista - od Lista do Glasa"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega otvorena je izložba "Sto godina Hrvatskog lista - od Lista do Glasa (Slavonije)". Ova izložba obilježava veliku obljetnicu 100 godina osječkih novina koje vjerno oslikavaju svakodnevicu new samo Osijeka, već i ostalih slavonskih gradova između dva svjetska rata. a postavljena je povodom obilježavanja 100 godina Hrvatskog lista koji je počeo izlaziti 1920. godine. Kasnije je taj list preimenovan u Glas Slavonije i uspješno izlazi i danas.

Izložbu je postavio Muzej Slavonije u suradnji s Glasom Slavonije a na otvorenju izložbe o temi i Hrvatskom listu su govorile, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, autorica izložbe dr. sc. Marina Vinaj, voditeljica knjižnice Muzeja Slavonije iz Osijeka i Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega koja je pripremila Posebni dio izložbe koji prikazuje zbivanja i vijesti iz Požege u razdoblju od 1938. do 1940. godine.

- Nekako na prvu, čini se da izložba priča priču o prošlosti, no kad malo bolje razmisliš i kad ju gledaš sa strane, dobiješ osjećaj da ona itekako priča priču i o budućnosti. O budućnosti jednog medija koji je pred izumiranjem te bez obzira na njegovu silnu snagu koju ima, koju možete iščitavati gledajući ovu izložbu u smislu onoga što opisuje u trenutku nekoga vremena – rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

- Dolaze neka druga i drugačija vremena. Portali zamjenjuju olovni slog, informacija mora što prije stići do svog čitatelja, mobilne aplikacije pružaju neslućene mogućnosti, nostalgiji i sjećanjima usprkos. U riznicama muzeja i knjižnica, u prividu svevremenosti, ostaje sačuvana naša prošlost – valja ju ponekad ponovno iščitati. Uvezi novina u muzejima i knjižnicama čekaju svoje čitatelje na putu u prošlost, a izložbom će dio te prošlosti zaživjeti na ponovno otisnutim stranicama. Listate li novine široko ih rasprostirući uz prvu jutarnju kavu ili pak zadubljeni u ekran pametnog telefona, valja zaključiti, život grada zrcali se u novinama, kako nekada, tako I - danas – istakla je autorica izložbe, dr. sc. Marina Vinaj.

 - Hrvatski list sadržavao rubriku koja se zvala Širom Slavonije, a u toj rubrici su se nalazile vijesti iz ostalih gradova, uključujući i Požegu. Upravo je ta rubrika povezala Hrvatski list, Muzej Slavonije Osijek i Gradsku knjižnicu Požega u jednu predivnu suradnju. Dobila sam tu čast i privilegiju, užitak, iščitavati vijesti iz Požege objavljene u Hrvatskom listu. Profesorica mi je tu zaista puno pomogla i sugerirala da se skoncentriram na brojeve u kojima se nalazi najveći broj vijesti iz Požege. Tako da sam iščitavala vijesti iz 1938., 39., 40. i jednog dijela 1941. godine. Naime, u kolovozu 1939. godine utemeljena je Banovina Hrvatska, taj događaj je u ljudima proizveo domoljubni ushit, pojedinci i društva su počeli puno aktivnije djelovati nego što je to bilo prije. Posljedično tome, tada je bio povećan broj vijesti – ispričala je Dijana Klarić.

 

Medij