Petak, 06 Rujan 2024 15:45

Svečanost otvaranja izložba „Nek' đerdani pozvekuju“ u Gradskom muzeju Požega

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Svečano je otvorena i druga izložba u Gradskom muzeju Požega nakon rekonstrukcije i početka rada u novoobnovljenim prostorima, izložba tradicijskog nakita Požeško-slavonske županije „Nek' đerdani pozvekuju“ predstavljene su ogrlice od perlica u obliku trake koje su nedavno postale dijelom zbirki Muzeja Grada Pakraca i Gradskog muzeja Požega. Radi se o 24 rekonstruiranih kajica i kobasica Etnografske zbirke Muzeja grada Pakraca i 14 đerdana Zbirke oglavlja i nakita Gradskog muzeja Požega. Autorice izložbe su Dubravka Matoković iz Gradskog muzeja Požega i Jelena Hihlik iz Muzeja grada Pakraca.

„Predstavljajući tradicijski nakit ovoga dijela Slavonije široj javnosti,  želimo ukazati na njega kao bitan dio u sklopu tradicijskog odijevanja i vrijednu etnografsku baštinu kroz njegovu društvenu, estetsku, lokalno-regionalnu specifičnost“ – izjavila je autorica  Matoković.

Izložba je nastala kroz želju upoznavanja javnosti što je to tradicijski nakit i tko ga je nosio. Također, mogu se prepoznati karakteristike nakita požeškog i pakračkog kraja kakav se uglavnom nosio krajem 19. i u prvim desetljećima 20. stoljeća.

Budući da je nakit bio pokazatelj društvenog i materijalnog statusa žena na selu prikazan je u sklopu tradicijskog djevojačkog i ženskog oglavlja. Tako se može vidjeti kako se kitila djevojka pakračkog kraja, a kako zaručena djevojka iz požeškog kraja, kako se po oglavlju i nakitu moglo prepoznati da li je mlada snaša iz pakračkog ili požeškog kraja. Kroz prikaz shema prikazan je dio procesa u rekonstrukciji izrade kajica / đerdana. Pomoću odabranih reprodukcija povijesnih fotografija iz muzjeskog fundusa može se vidjeti kako se i na koji način nosio tradicijski nakit na području Požeško-slavonske županije.

Osim kajica/đerdana izložene su i ostale ogrlice od staklenih perlica koje su se nosile u kombinaciji s ovim ogrlicama ili u nekim drugim kombinacijama, ili su došle u modu kasnije, između dva svjetska rata.U želji da se prikaže kako je ovaj tradicionalni nakit i dalje izuzetno atraktivan i zanimljiv, organizirana je revija na kojoj su djevojke u različitim odjevnim kombinacijama nosile svoje đerdane/kajice te time službeno otvorile izložbu. Glazbeni dio programa svojom izuzetnom izvedbom popunile su članice KUD-a „Šijaci“ iz Biškupaca.

Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Grada Požege apelirao je na sve sugrađane da u festivalskim danima i noćima  dođu i posjete izložbu sa svojim obiteljima.

 

Medij