Utorak, 20 Kolovoz 2024 09:48

Matica slovačka Jakšić ponovo u gostima - na 27. Hontnianskoj paradi u Hrušovu u Slovačkoj

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

HRUŠOV / SLOVAČKA - Hontjanska parada je festival folklora, povijesti  i kulture koji se održava u selu Hrušov od 1996. godine po redu (osim 2020. i 2021., kada nije održana zbog pandemije koronavirusa), a 27. održana je  od 16. do 17. kolovoza 2024. godine. Već od 1996. godine s međunarodnim sudjelovanjem.

1724079531617blobKarakteristika dvodnevnog  festivalaje  održavanje trećeg vikenda u kolovozu u selu Hrušov. Prema nazivu  regije Hont u kojoj je i Hrušovfestival nosi naziv. Prosječna posjećenost je do ove godine bila je 15 do 20 tisuća, a tako je bilo i ove godine. Hontjanska parada bila je uvijek posjećena a posjetili su je i brojnih poznati  predstavnici političkog i javnog života.

Hontjanska parada je drugačija od ostalih folklornih festivala u Slovačkoj i u drugim zemljama. Njihihov program temelji na mnogim primjerima  gotovo zaboravljenih djela i jela. Mještani pokazuju poljoprivredne radove sa žitom (ručna košnja, vaganje, vršidba ručno ili na vršalici) ili pečenje kruha i peciva u obliku kruške u tradicionalnim kamenim pećima. Ostali primjeri rada su izvorna  stolarija i klesarstva, a mnoge radove posjetitelji mogu i  isprobati.

Tijekom petka i subote (16. i  17. kolovoza  2024. ) programi folkloraša iz  inozemstva  te domaći iz bliže i dalje okoline na dva mjesta su predstavljeni i na  glavnoj pozornici scenskog programa je dvokatni Amfiteatar od kamena i drveta u obliku dvorca i  manja bina  kod Vežičke. Na njihovim binama su  nastupali najpoznatiji ansambli Slovačke  poput SĽUK-a i Lúčnice.

Matica slovačka „Kukučin-Kuntarić“ Jakšić po drugi puta bili su gosti ove osebujne manifestacije. 

Kroz naselje  prisutni su bili obrtnici koji upotpunjuju  atmosferu festivala i u  prosjeku ih je stotinjak, a  zbog prostornih razloga nije moguće povećavati broj. Općina daje prednost isključivo tradicijskim obrtnicima, po mogućnosti uz mogućnost izravne demonstracije njihova rada.

Od 1996. u  dijelovima sela udruge ili skupine (kao npr. vatrogasci)  predstavljaju tradicijske materijalne stvari ili pripremaju tradicionalna jela. Neki imaju i svoje glazbenike, čiji je zadatak zabaviti i učiniti boravak posjetitelja ugodnim. Među 20-ak  dvorišta koje redovno uređuje selo Hrušov nađe se zabava, hrana i napitci  za sve domaće i goste.

1724079492041blob