Petak, 16 Kolovoz 2024 12:16

Gradski muzej Požega najavljuje izložbu „Nek' đerdani pozvekuju“ - otvorenje 05. rujna od 19 sati

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Gradski muzej Požega u suradnji s Muzejom grada Pakraca 5. rujna od 19 sati organiziraju zajedničku izložbu pod nazivom „Nek' đerdani pozvekuju“, na kojoj će biti predstavljen tradicijski nakit Požeško-slavonske županije, uz obiljevanje 100 godina Gradskog muzeja u Požegi..

U želji da se šira javnost upozna s ovim dijelom tradicijske baštine krenulo se u istraživanje i održavanje radionica izrade i rekonstrukcije narodnog nakita u Požegi i Pakracu. Rekonstrukcija ogrlica rađena je prema malobrojnim očuvanima originalnim primjercima i starim fotografijama. U Pakracu su bile poznate po nazivu kajice, dok su se u požeškom kraju nazivale đerdani, nazivom koji se inače upotrebljavao općenito za sve vrste ogrlica od staklenih perlica.

Ovi komadi nakita nisu samo ukrasni; oni utjelovljuju stoljetnu baštinu, prenošenu kroz generacije kao simboli identiteta, umijeća izrade i obiteljskog ponosa. Obično ručno izrađeni, đerdani imaju zamršen dizajn odražavajući lokalne običaje i estetske vrijednosti. Nošenje đerdana može značiti više od samog modnog odabira; to može biti iskaz pripadnosti, povezanost s korijenima i slavljenje zajedničkog kulturnog naslijeđa. U moderno doba, dok modni trendovi evoluiraju, đerdan ostaje cijenjen modni dodatak koji spaja staro s novim i nastavlja  priču o narodnoj kulturi.

Više o tradicijskom kićenju i ukrašavanju, posjetitelji će moći saznati na zanimljivoj izložbi koju, čije otvaranje najavljuju za 5. rujna od 19 sati, pripremaju Dubravka Matoković iz Gradskog muzeja Požega i Jelena Hihlik iz Muzeja grada Pakraca.

Vidimo se u Muzeju, jer Muzej je dobra navika!