Srijeda, 07 Kolovoz 2024 17:51

U četvrtak 8. kolovoza održat će se koncert u pješačkoj zoni Požege na spomen Krunoslava Kiće Slabinca

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA -  Turistička zajednica grada Požege poziva na jedinstvenu večer posvećenu jednom od najvećih hrvatskih glazbenika,  Krunoslavu Kići Slabincu, koji je na mnogobrojnim požeškim festivalima otpjevao nezaboravne hitove tamburaške glazbe.

Koncert će se održati u šetališnom središtu grada ovog četvrtka, gdje će se slaviti glazbeno naslijeđe legende hrvatske glazbene scene – našeg dragog Kiće. Večer slavonskih melodija pratit će tematika: ''Slavonijo, ja sam tvoje dijete''.

Turistička zajednica Grada Požege poručuje:  Dođite i uživajte u slavonskoj pjesmi, druženju i dobrom raspoloženju. Vidimo se u šetališnoj zoni 8. kolovoza u 21:00 sat!  

Od  samih početaka požeškog festivala, Kićo je svojim nastupima i  nezaboravnim hitovima zadužio Slavoniju i postao simbolom Zlatnih žica Slavonije. Za tri možda najveće ravničarske himne, napisao je glazbu: Duša slavonskaBaranje se ne bi odrekao (na stihove Terezije Bube Bognar) i Inati se, Slavonijo (rime Duška Gruborovića), a četvrta Slavonijo, ja sam tvoje dijete pjesma je podravskoga barda Vladimira Smiljanića. Na požeškim je Zlatnim žicama, osim već spomenutih, publiku dizao na noge vlastitom Ako zora ne svane (na stihove Ivana Novačkog) i Budi sretna, Slavonijo Šime Jovanovca.

Slabinac se proslavio kasnih 1960-ih i 1970-ih, postavši omiljena osoba na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije. Njegov bogati baritonski glas i emotivne izvedbe učinile su ga prepoznatim u svim žanrovima, od popa do tradicionalne narodne glazbe. U svojim je pjesmama vješto spojio moderne i tradicionalne elemente. Osim njegovih glazbenih postignuća, Slabinca su cijenili zbog njegove tople osobnosti i povezanosti s publikom, održavajući vjernu bazu obožavatelja tijekom cijele svoje karijere. Njegov doprinos glazbi prepoznat je brojnim nagradama i počastima, što je učvrstilo njegovu ostavštinu kao jednog od najutjecajnijih umjetnika u regiji. Kićo Slabinac preminuo je 13. studenog 2020. godine, ostavivši iza sebe bogatstvo slavonskog izričaja koje hrvatska publika i danas održava na sjećanju.