Ponedjeljak, 01 Srpanj 2024 18:13

Održan 8. Koncert „Tu es Petrus“ uoči blagdana sv. Petra i Pavla i Dana općine Kaptol

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KAPTOL - Tradicionalno, večer uoči blagdana svetih Petra i Pavla Apostola i u organizaciji požeškog Stolnog kaptola svetog Petra, održan je koncert klasične glazbe pod nazivom „Tu es Petrus“.

Petrovski koncert održan je u crkvi svetog Jurja u Starom gradu u Kaptolu, a uz kanonike, svećenike i brojne ljubitelje klasične glazbe, koncertu su nazočili i požeški biskup Ivo Martinović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

448941196 891799352991552 2174118887311826623 nPrije početka, nazočne je u ime prepošta Stolnog kaptola svetog Petra Ivice Žuljevića pozdravio kanonik Josip Krpeljević, uputivši svima riječi dobrodošlice čestitao je svetkovinu svetog Petra i Pavla, zaštitnika kaptolačke župe i Stolnoga kaptola. Osobitu čestitku uputio je biskupu Martinoviću prigodom njegova rođendana.

Na koncertu su nastupili Komorni orkestar i Komorni zbor požeških glazbenika pod ravnanjem dirigenta Josipa Prajza. Solističke dionice otpjevali su sopranistica Mia Raguž, altistica Nikolina Virgej Pintar, tenor Mislav Lucić te bas Boris Beus, a za orguljama je bio Mihael Mojzeš. Nakon uvodnog gregorijanskog korala „Tu es Petrus“ te skladbe „Poglavara Vrhovnoga“ skladatelja Albe Vidakovića kao središnji dio koncerta izvedena je Krunidbena misa u C duru (KV 317) Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Pri završetku koncerta glazbenicima i slušateljima obratio se biskup Ivo Martinović. - Okupili smo se u ovoj ranjenoj i napuštenoj crkvi koja i danas sa svojim zidovima progovara o onome što se ovdje događalo. Ona je kroz stoljeća osluškivala molitve vjernika i zvukove orgulje po tolikim svećenicima i vjernicima koji su ovdje slavili Boga. Ona to i danas čini, osluškuje ljepotu glasova ovog prekrasnog zbora požeških glazbenika koji su nas svojim izvedbama uputili na ljepotu, kulturu, povijest, molitvu i duhovnost, na transcendentno, na Boga. U ovom ozračju možemo iskusiti i tu dubinu koja je potrebna i izvan liturgije.

Biskup Martinović uputio je zahvale glazbenicima te dirigentu Josipu Prajzu što je u suradnji s požeškim Stolnim kaptolom sv. Petra organizirao osmi po redu Petrovski koncert uz potporu Općine Kaptol. - Meni je bilo dovoljno promatrati ove zidove i osluškivati ljepotu vaših glasova i skladnost instrumenata da otkrijem onu božansku dimenziju koja je prisutna u ovom našem zajedništvu. Želim vam zahvaliti za ovaj koncert kojim ste nam posvijestili kako je Bog prisutan u umjetnosti, kulturi, u tišini i u pjesmu.

Foto: Požeška biskupija