Nedjelja, 26 Svibanj 2024 12:25

U prigodi 10 godina Udruge "Matko Peić" organizirali Likovnu koloniju "Peićevci za 10"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Udruga zavičajnih pisaca i slikara "Matko Peić" u prigodi obilježavanja 10. godišnjice postojanja udruge organizirala je  8. Likovnu koloniju u dvorišnom prostoru Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

DSCN8435Koloniju je uvodnim govorom otvorio gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić. Pohvalio je članove na  dugogodišnjem radu i trudu uz koji su uspješno sačuvali uspomenu na velikana slikarstva Matka Peića.

Kao zahvalu na podršci Gradu Požegi, Udruga je gradonačelniku Glaviću uručila sliku „Požeška veduta“, autorice Marije Valentić.

Likovna je kolonija započela s radom slikara, a održana je kroz program rada Udruge financiran od strane Grada Požege. Sudjelovali su i gosti slikari iz Udruga susjednih županija te članovi Udruge. 

Podsjetimo, Matko Peić (1923.-1999.) bio je ugledni hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti i književnik koji je svojim radom značajno pridonio kulturnoj i umjetničkoj baštini Hrvatske. Rođen u Požegi, Peić je studirao povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu i usavršavao svoje slikarske vještine na Akademiji likovnih umjetnosti u istom gradu. Njegov umjetnički stil, karakteriziran živopisnim pejzažima i ekspresivnom uporabom boja, crpio je inspiraciju iz prirodnih ljepota i ruralnog života Hrvatske.