Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 10:05

Predstava „Kuki i Kvaka“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

BRODSKO KAZALIŠTE GOSTOVALO U ČAGLINU -

ČAGLIN - Za učenike od 1. do 6. razreda glumci iz Slavonskog Broda Kazališta Ivana Brlić Mažuranić odigrali su dječju predstavu „Kuki i Kvaka“. U 45 minuta trajanja predstave školskim dvorištem škole čuo se i dječji smijeh, ali isto tako se vrlo pozorno slušalo i gledalo što se događa na sceni. 

Najbolji dokaz koliko su učenici uživali u predstavi pokazao je dugi aplauz kojim su nagradili glumce. Predstava je bila kombinacija lutki i živih glumaca na sceni što je doprinijelo njenoj dinamici, baš kao i glazba koja je dio predstave.

 - Obzirom kako nije uvijek jednostavno niti moguće organizirati odlazak učenika u neko veće mjesto kako bi pogledali predstavu, ovaj put su učiteljice razredne nastave predložile da predstava dođe u školu. Dogovor je postignut i učenici su imali prilike uživati u predstavi koja govori o prijateljstvu i opraštanju – kaže pedagoginja Ljiljana Đurđević, prof.

Iz sadržaja predstave: - Tetka Rozalija iznajmljuje stan studentu Josipu kojemu se ne sviđaju lutke Kuki i Kvaka, te ih on baca u smeće. Ogorčene i bijesne lutke pokušavaju vratiti svoj životni prostor raznim smicalicama i istjerati „Jozu-uljeza“. To i uspijevaju. Kako?

Svaku priču možemo vidjeti i u stvarnom životu. Što napraviti kada se ostane bez svega - bez posla, bez krova nad glavom... Netko bi tražio pomoć drugih ljudi, netko bi pokušao sam riješiti problem... a netko bi iskoristio svoju „maštu“ i za svoju dobrobit uništio druge. Upravo nam ova priča govori o lutkama koje su, izgubivši ono osnovno za život, za svoju dobrobit iskoristili lutke i ljude oko sebe. Kako spriječiti nasilje među lutkama i u zajednici?... Možda se odgovor na to i još mnoga pitanja mogu naći u ovoj zanimljivoj predstavi. Priča je to o prijateljstvu, životu i snalaženju. Vesela priča je na repertoaru punih 30 godina i uvijek uveseljava nove naraštaje djece.