Petak, 26 Travanj 2024 09:11

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, posvećen ciljevima održivog razvoja

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (SDG - Sustainable Development Goals), usvojenih 2015. godine kao zajednički cilj i vizija država članica za „okončanje siromaštva, zaštitu planeta i poboljšanje života i perspektive svih, posvuda“. Iako se umjetnosti i kulturi ne pripisuje poseban cilj, jasno je da kulturni i glazbeni sektor imaju ključnu ulogu u postizanju održivijih društava. 

Dok Međunarodno glazbeno vijeće (IMC) i Europsko glazbeno vijeće (EMC) zagovaraju prepoznavanje kulture kao četvrtog stupa razvoja, zajedno s drugim kulturnim organizacijama i mrežama, od iznimne je važnosti naglasiti ulogu kulturnog (i glazbenog) sektora kao pokretača za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja. 

UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja su: svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, rodna ravnopravnost, čista voda i sanitarni uvjeti, pristupačna i čista energija, dostojanstven rad i gospodarski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, odgovor na klimatske promjene, očuvanje vodenog svijeta, očuvanje života na kopnu, mir, pravda i snažne institucije, partnerstvom do ciljeva.

Na Svjetski dan intelektualnog vlasništva koji se od 2000. na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo – WIPO (World Intellectual Property Organization) obilježava svake godine 26. travnja, potičemo sve da misle i rade na njihovu ostvarivanju i kroz bavljenje glazbom. Glazba potiče kreativnost, stvara nova radna mjesta i jača obrazovanje, a glazbena industrija je u razdoblju značajnog rasta. I zato se posebice na Dan intelektualnog vlasništva, pitamo:

KAKO GLAZBOM POTAKNUTI ODRŽIVI RAZVOJ? 

Sve počinje jednom odlukom. Jednim izborom. Jednim razgovorom. Sljedeći put kada uključite snimanje ili pritisnete razmaknicu na računalu za pokretanje YouTube videa, razmislite o utjecaju glazbe na vaš život, vašu obitelj, zajednicu, na ekosustav. Upravo sada možemo odlučiti koristiti glazbu za ispunjenje globalnih ciljeva. Kako bismo podržali promjenu načina razmišljanja i sve nas pretvorili u pokretače promjena, Centar za glazbene ekosustave donosi popis 10 ključnih radnji kako to učiniti. Svaka će od navedenih radnji, ako bude provedena, društvo učiniti poštenijim, pravičnijim i bogatijim. Svaka od njih osigurat će donošenje odluka donose u ime svih. Započnimo sada!

jXeBdKjNdox1