Četvrtak, 11 Travanj 2024 13:34

Otvorena izložba "Žene u promociji turizma Hrvatske" na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEGA - Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja Požega postavljena je i otvorena izložba "Žene u promociji turizma Hrvatske" koja će biti otvorena za posjetitelje do 24. travnja. Izložba je postavljena u suradnji požeškog Fakulteta i Instituta za turizam iz Zagreba.

Uvodno o izložbi i razlozima postavljanje izložbe govorio je dekan fakulteta prof. dr. sc. Borislav Miličević te zahvalio studentima, profesorima i uzvanicima koji su se odazvali na ovo otvorenje.

 - U turističkoj promociji Hrvatske, žene i motivi povezani sa ženama se često koriste kako bi privukli pozornost, podigli prepoznatljivosti i poželjnost destinacije, ali uloga žene u promociji turizma do sad uopće nije bila istražena. Stoga je Institut za turizam započeo istraživanje o ulozi žena u promociji hrvatskog turizma, s naglaskom na razdoblje od kraja 19. stoljeća pa do 80-ih godina 20. stoljeća.

Kroz znanstveno istraživanje žena u promociji turizma Hrvatske Institut za turizam želi osvijestiti položaj i ulogu žene u promociji kroz povijest. Ovo istraživanje je pokazalo da su žene u prošlosti značajno pripomogle promociji turizma, premda se tome nije pridavala osobita važnost niti je postojala svijest o tome.

Ova izložba svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji turizma i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini i teži ka dokazivanju prisutnosti žena kao bitnog faktora u turističkoj promociji Hrvatske od vremena Austro-Ugarske, pa sve do suvremenog doba i pruža priliku da se znanost približi široj javnosti na popularan i zanimljiv način. Među eksponatima možete pronaći putopise, turističke vodiče, plakate, brošure i razglednice koji prezentiraju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima su i kuharice, sobarice te žene u narodnim nošnjama iz raznih krajeva Hrvatske - istakla je o izložbi Jasmina Mlađenović, dipl. iur. viši predavač na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja.

Autorica izložbe i istraživačica ove teme doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević iz Instituta za Turizam i nastavnik na požeškom Fakultetu za turizam šire je iznijela sve o nastanku i postavi ove izložbe, koja je podijeljena u tri vremenska razdoblja: do Prvog svjetskog rata, vremenu između dva svjetska rata i vremenu nakon Drugog svjetskog rata. Autorica se zahvalila Fakultetu koji je omogućio ovu postavu izložbe, a izložba je poticaj studentima da počnu promišljati o prostoru i kako se taj prostor može prezentirati. Turizam promocija i suvremenim društvenim mrežama uz pomoć modernih alata taj prostor iskoristiti i prezentirati, od kulturne baštine, zaštite okoliša, i dr.