Ponedjeljak, 11 Ožujak 2024 09:09

Vrijedni članovi KUD "Bektež" organizirali smotru "Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme" i pjevanje narodnih uskršnjih napjeva

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

BEKTEŽ - Vrijedni članovi KUD-a Bektež organizirali su još jednu u nizu svojih maštovitih smotri pod nazivom "Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme", gdje su članovi gostujućih KUD-ova a i sami domaćini prikazali kako su nekada priređivali stol za blagovanje, koje su namirnice koristili, koja su to jela bila na stolovima naši starih. Odlično uređenim stolovima, s pisanim nazivima svih jela na stolu, uz odgovore na pitanja davali su članovi KUD Bektež i još 5 gostujućih Kulturno umjetničkih društava iz Požeštine i susjednih županija na prigodnoj smotri u Društvenom domu u Bektežu.

Zaista veliko bogatstvo stolova koja su se nekada svakodnevno našla na jelovniku u vrijeme posta, bila su uglavnom bez mesna, posna jela. Da se moglo i tako lijepo živjeti i objedovati pokazali su jelovnici i izložena jela naših baka. Što su to jeli naši stari, ne samo jeli nego i pili, kako su uređivali svoj svakodnevni stol prikazali su uz članove KUD Bektež  i KUD "Orljava" iz Pleternice, KUD "Svilenkla" iz Buka, KUD "Podgorčani" iz Podgorača, KUD ZD "Rama" iz Pleternice i članice KUD-a Luka Ilić Oriovčanin" iz Oriovca.

U drugom dijelu sva folklorna društva otpjevala su po nekoliko narodnih uskršnjih napjeva na pozornici, koje su se pjevale u vrijeme Korizme i uoči samog Uskrsa. Svi su dobili dugi pljesak za svoje a' capela izvedbe. Predsjednik KUD Bektež Duško Bjelić uručio je svim učesnicima Zahvalnice za nastup, a najboljima i Priznanja za odlično pjevanje i uređenja stola.

U nastavku se blagovalo ono što je prikazano na stolu naravno uz pjesmu koja je sada bila spontana.