Petak, 08 Ožujak 2024 09:10

Povijesno društvo Požega organiziralo je predstavljanje knjige „Slavonija u oku sociologa“

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Povijesno društvo Požega organiziralo je predstavljanje knjige „Slavonija u oku sociologa – identiteti, ratne migracije, nacionalne manjine, suživot“ autora dr. sc. Dragutina Babića. O knjizi su govorili dr. sc. Ana Perinić Lewis, dr. sc. Filip Škiljan i autor. Uvodno izlaganje održao je profesor Vinko Tadić koji je i  moderirao predstavljanje i raspravu.

PD4„Dragutin Babićzaposlen je u Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu. Objavio je niz znanstvenih radova. Autor je nekoliko knjiga: Otoci – ostati ili otići i Otoci dviju generacijau koautorstvu s Ivanom Lajić i Sonjom Podgorelec. Napisao je i tri samostalne knjige: Suživot Hrvata i Srba u Slavoniji, Etnonacionalizam i rat u Hrvatskoj, Nacionalne manjine u Hrvatskoj – sociološka perspektiva. S Filipom Škiljanom objavio je djelo Nacionalne manjine u Zagrebu. Sudjelovao je u radu niza znanstvenih skupova. Surađivao je s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom. U Požegi je organizirao tri znanstveno-stručna skupa i 12 predavanja o temama važnim za Slavoniju. Nakon spomenutih skupova objavljeni su zbornici radova. Sudjelovao je u radu više znanstvenih projekata. Dragutin Babić je znanstveni savjetnik u trajnom zvanju“ – rekao je Vinko Tadić predstavljajući autora.

Ana Perinić Lewis, među ostalim, je rekla da spomenuta knjiga „sa sociološkog aspekta obuhvaća migracije stanovništva u Slavoniji, ratne migracije, socijalnu integraciju, promjenu etničke strukture Slavonije kroz empirijska istraživanja u kojima doznajemo s kakvim se egzistencijalnim i statusnim problemima suočavaju stanovnici ovog prostora, osobito oni u nacionalnomanjinskom statusu. Posebno se istražuje odnos regije i zavičaja te s njima povezane identifikacije, slavonska kultura, tradicija i baština kao segmenti slavonskog identiteta u suvremenosti te normativni status i svakodnevica etničkih/nacionalnih manjina.“PD5

Tijekom rasprave prisutni građani postavljali su pitanja i davali zanimljive komentare. Ovo djelo zasigurno će izazvati interes većega broja čitatelja, posebno u Slavoniji. Ovim predstavljanjem Povijesno društvo Požega ponovno je obogatilo kulturnu scenu Grada Požege kao  jedna od najaktivnijih udruga u Slavoniji.

Autorica teksta: Blanka Đimoti Zima, prof.