Petak, 16 Veljača 2024 09:03

Otvorenje izložbe Živio strip! Živjele strip reklame! autora Veljka Krulčića na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Galerija svjetlosti Gradske knjižnice i čitaonice ugostila je izložbu "Živio strip! Živjele strip reklame" koja će biti postavljena do 14. ožujka. O izložbi stripa i samom autoru upoznala nas je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo, predstavila samog autora, najavila urednika strip revije "Patak", Jelenka Topića a o stripu i njegovom čitanju u Gradskoj knjižnici Požega govorila je Diana Klarić. Tako smo i saznali da se strip odlično čita u Gradskoj knjižnici, da se često stripovi posuđuju, da ima svoju istančanu publiku, ali i da se strip u Požegi i crta.

Autor izložbe je kustos Veljko Krulčić, novinar i publicist, a svoj prvi tekst o stripu objavio je sa nepunih 17 godina. Kao kustos organizirao je više od pedeset tematskih, skupnih i pojedinačnih izložbi. Najvažnija je izložba "Strip u Hrvatskoj 1867 - 1985., kojom je strip prvi puta ušao u našoj zemlji u muzej, među ostalima i one u Zagrebu, Parizu, Vinkovcima, Rijeci, Pazinu, Ajacciu, Ohridu, Beogradu, Virovitici, Kotoru, Banjoj Luci, Nišu, Fažani, Novom Sadu, Zrenjaninu i sad i u Požegi.

Osim samog stripa i njihovih priča i junaka koje prati, brojni crtači i crtačice, istakao je Krulčić, okušali su se i bili više nego uspješni u izradi reklamnih stripova a s istim profesionalnim žarom kao i u svakom drugom stripu. Izložba posebno obrađuje brojne reklamne stripove iz bivše i današnje države, a na ovoj izložbi predstavljeni su radovi 33 domaća autora.