Četvrtak, 01 Veljača 2024 08:19

Alumni FTRR na promociji monografije "Graševina - kraljica Slavonije" izdane u okviru projekta

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - U okviru završetka projekta „Uncorking rural heritage" na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi održana je promocija zanimljive i edukativne monografije "Graševina - kraljica Slavonije".
Autori ove publikacije su doc.dr. sc. Valentina Obradović, doc. dr. sc. Josip Mesić i doc. dr. sc. Berislav Andrlić koji su govorili o knjizi te ju ujedno i predstavili brojnim studentima, profesorima te ostalim zainteresiranim dionicima. Knjiga obrađuje tematiku graševine koja nije dovoljno prisutna u stručnoj i znanstvenoj literaturi, a ozbiljna afirmacija mora se dogoditi najprije kroz prisutnost u publikacijama. Navedena monografija ima za cilj pregled dosada objavljenih znanstvenih i stručnih  spoznaja o sorti graševini iz različitih aspekata te isto tao istaknut gdje su prilike za buduća istraživanja. Na navedeni način pomoći će se u razvoju prepoznatljivosti graševine te boljeg iskorištavanja njenog potencijala, osobito u Slavoniji gdje se nedovoljno koristi koncept terroira kao važnijeg obilježja određenog područja. Projekt je time uspješno završen uz suradnju s Norveškim institutom za istraživanje bioekonomije, Hardanger Cider Association, Vinarijom Tikveš iz Makedonije, Sveučilištem u Novoj Gorici i Javnom ustanovom Lokalna razvojna agencija Požega.
Kroz svoje brojne promocije Akademskih vina Zlatne doline članovi udruge ALUMNI "FTRR" na eno-gastro manifestacija odrađuju brojne prezentacije graševine koja kupi simpatije vinskih znalaca te pronosi njeno ime u široj društvenoj i kulturnoj zajednici. Ispred udruge nazočan promociji je bio Zdravko Matičević. Obzirom na svoje brojne društvene aktivnosti udruga poziva sve diplomirane studente Fakulteta turizma i ruralnog razvoja da se uključe u njezin rad te da budio dio akademske zajednice koja nosi pozitivne promjene u Hrvatsko društvo.