Srijeda, 10 Siječanj 2024 13:06

Obilježili 121. godinu rođenja pjesnika Dobriše Cesarića i najavili školski projekt "Cesarić u Cesariću"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA – Obilježavanje dana rođenja pjesnika i Požežanina Dobriše Cesarića već 19 godina provodi OŠ Dobriše Cesarića u Požegi koja nosi njegovo ime. Prigodnim kulturnim programom, polaganjem vijenca na spomen ploču postavljenu na njegovoj rodnoj kući ove godine obilježena je 121. godišnjica rođenja upravo na današnji dan 10. siječnja 1902. godine.

Sve okupljene i goste pozdravila je ravnateljica škole Lidija Pecko i kratko podsjetila na događanja u OŠ Dobriša Cesarić: - Naša Škola ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika Dobriše Cesarića. Tradicionalnim polaganjem vijenca na rodnu kuću prisjećamo se pjesnikova rođendana, time mu ukazujemo čast. Osim ovog prisjećanja rođendana, škola zajedno s učenicima i učiteljima provodi i svoj školski projekt već 19 godina pod nazivom "Cesarić u Cesariću" koji se provodi kroz nekoliko dana u školi, sa brojnim radionicama, izložbama, ali i kroz nekoliko predmeta i vannastavnih aktivnosti. Ovogodišnji projekt je pod temom "Preobrazba", a sama završnica je najavljena za 2. veljače u Gradskom kazalištu Požega od 18 sati. Voditeljica projekta je prof. Blanka Đimoti Zima.

Na ovom događaju uzvanici su bili požeško-slavonska županica Antonija Jozić, pročelnica za društvene djelatnosti Maja Petrović, ravnateljica OŠ Antuna Kanižlića Renata Marinić, brojni nastavnici, učitelji i profesori, te učenici koji su pročitali nekoliko pjesama Dobriše Cesarića. Sve ih je pozdravio požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, koji je istakao slijedeće: - Požega se uvijek ponosila i ponosi se svojom poviješću, pogotovo onom koja se odnosi na kulturu i obrazovanje jer je Požega dugo vremena bila, rekao bih, vodeći centar u Slavoniji što se tiče kulture i obrazovanja. Naravno da u tome segmentu posebno mjesto pripada pjesnicima, književnicima, ljudima koji su se bavili upravo obrazovanjem i kulturom, pa tako i naše osnovne škole nose imena upravo prvaka iz tog vremena. Škola Antuna Kanižlića, jednog od vodećih ljudi upravo tog vremena kad je Požega doista bila centar Slavonije u obrazovanju i kulturi, znamo da je u to vrijeme jedina gimnazija bila upravo ova u Požegi. Škola Julija Kempfa koja nosi ime osnivača požeškog Gradskog muzeja, osnivača institucije koja je srce povijesti i kulture. Naravno vaša škola koja nosi ime pjesnika i književnika Dobriše Cesarića, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika. Zahvaljujem profesorici Đimoti Zima koja ovo vodi i organizira, zahvaljujem svima vama učenicima, nastavnicima i ravnateljici Pecko, što iz godine u godinu na ovaj način njegujete uspomenu i sjećanje na Cesarića, kao jednu figuru neodvojivu od kulturno povijesnih okvira ovog dugovječnog grada.