Srijeda, 20 Prosinac 2023 08:34

Požeška pjesnikinja Lana Derkač u Antologiji svjetske književnosti i gostovala na art festivalu u Indiji

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

LANA DERKAČ U ANTOLOGIJI SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI OBJAVLJENOJ U NEW YORKU

Požeška pjesnikinja Lana Derkač jedina je autorica iz Hrvatske zastupljena u Antologiji svjetske književnosti („World Poetry Anthology“) upravo tiskanoj u New Yorku. U knjizi su pjesme 229 autora iz 59 zemalja. U njoj su brojni poznati pisci poput Adonisa, Louise Glück, Pabla Nerude, Amira Ora… Uredio ju je pjesnik Hassanal Abdullah, a uredničko vijeće su činili profesori Nicholas Birns (New York University) i Joan Digby (Long Island University), te pjesnikinja Naznin Seamon. Korice je osmislio meksički umjetnik Alonzo Venegas Gomez. Knjiga je posvećena američkoj pjesničkoj ikoni Stanleyu Kunitzu.

U antologiji je svaki autor zastupljen s jednom pjesmom koje je urednik antologije skupljao 25 godina. Pjesmu Lane Derkač preveo je Damir Šodan, a riječ je o pjesmi „Nebeski fotoaparat“ („Celestial Camera“) iz zbirke „Hotel za mrtve“ objavljene u izdanju V.B.Z.-a. 

LANA DERKAČ I SONJA MANOJLOVIĆ NA ODISHA ART & LITERATURE FESTIVALU U BHUBANESWARU

Pjesnikinje Lana Derkač i Sonja Manojlović predstavljale su Hrvatsku u indijskom gradu Bhubaneswaru gdje su sudjelovale na Odisha Art & Literature Festivalu. Njihovo prvo čitanje poezije odnosilo se na pjesme uključene  u objavljenu festivalsku antologiju "Map of Morning" („Karta jutra“), sudjelovale su u raspravi "A Writerin the Time of War" („Pisac u vrijeme rata“), a nakon toga su nastupile u programu za studente menadžmenta na kojem je Lana Derkač govorila o pisanju kao kompenzaciji i pjesnikovom izvlačenju profita iz teksta, doduše, nematerijalnog. Nakon toga je slijedilo još jedno pjesničko čitanje. Na festivalu su sudjelovali i pjesnici iz Nepala, Hong Konga, Singapura, Izraela i, naravno, Indije. Pjesme Lane Derkač uključene su i u časopis "Anam" čiji je čitav broj posvećen poeziji koja govori o ratu, a u njemu su pjesme brojnih međunarodno poznatih pjesnika.

Na kraju je direktor festivala, pjesnik i nakladnik Manu Dash, organizirao razgledavanje znamenitosti za pjesnike, a između ostalog, sudionice su posjetile i Hram sunca u Konarku koji je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine.