Petak, 15 Prosinac 2023 10:07

Promoviran novi "Požeški pučki kalendar" za 2024. godinu

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Po tradiciji svake godine u prvoj polovini prosinca već 32 godine u Požegi se objavljuje "Požeški pučki kalendar". Tako je ovih dana izašao iz tiska kalendar za iduću 2024. godinu, kojega je kao i prethodne pripremio i uredio dugogodišnji požeški novinar Jelenko Topić, a izdavač je Udruga za glazbu i pisanu riječ Pan press iz Požege.

Suradnici i u požeškom pučkom kalendaru 2023. su novinari, te kulturni i javni radnici ovog kraja, a dio njih iz drugih krajeva s tim da su rođenjem ili na druge načine povezani sa Požegom.

Sadržajno požeški pučki kalendar donosi, nakon kalendarija sa prikazom poslova u domaćinstvu po mjesecima i popisom blagdana (kirvaja) u selima ovog kraja, niz tekstova o radu jedinica lokalne i regionalne samouprave, zatim o školstvu, studijima, zdravstvu, vatrogastvu, kulturi, sportu i drugom.

Vrijedan dio čine članci posvećeni ruralnom razvoju, te vrijednim ljudima požeškog kraja, a potvrđuje se da bez društvenoga aktivizma nema napretka zajednice pa je dio svoga interesa posvećen dobrovoljnim, sportskim i drugim društvima, te narodnim običajima. Tu su i priče koje evociraju prošlost, rado su čitane u sadašnjici, a svakako trebaju biti i pouka za budućnost između kojih su umetnuti pjesnički tekstovi, narodna mudrost, bećarci i slično.

Kalendar je predstavio ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica Franjo Novak koji je u uvodu istakao da su neki ljudi svojim životom i djelovanjem zadužili ovaj kraj, a to je svakako Jelenko Topić, koji u ovogodišnjem izdanju ima 39 priloga u kalendaru a brojni suradnici napisali su još 37 vrlo kvalitetnih priloga. Nije zaboravio niti pjesništvo, a Novak je istakao i brojne sponzore koji su pomogli u izdavanju ovogodišnjeg Požeškog pučkog kalendara.

Novi Požeški pučki kalendar 2024. nalazi se u prodaji na prodajnim mjestima tiskovina širom požeškog kraja