Četvrtak, 23 Studeni 2023 08:12

U Glazbenoj školi Požega uz veliki koncert inauguriran novi koncertni klavir

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)


POŽEGA - Glazbena škola Požega, učenici i profesori, vrlo često su tvorci kulturnog sadržaja za pamćenje sa stotinjak koncerata godišnje, a jedan će ostati posebno urezan u povijest ove škole. Inauguracijski koncert klavira marke Steinway & Sons model C, koji je stigao iz hamburške tvornice, izazvao je velik interes i popunio mjesta Koncertne dvorane Glazbene škole. Među brojnom publikom predstavljanju novog klavira prisustvovala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, v. d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, predstavnici vjerske zajednice, vojske, prosvjete, gospodarstva i brojni drugi.
Zvukovne mogućnosti dragocjenog noviteta, publici su prezentirali eminentni pijanisti, Srđan Čaldarović, Petar Klasan, Ivan Krpan i Konstantin Krasnitski. Prije samih izvedbi i uz HRT-ovu urednicu Vijesti iz kulture i novinarku Zrinku Turalija, prisutnima su pobliže dočarali o kakvom se instrumentu radi.

Vrijednost klavira iznosi 152.408,00 eura, od čega je Požeško-slavonska županija osigurala 55.000,00 eura, Grad Požega 34.300,00 eura, dok je ostala sredstva osigurala škola kroz mjere višegodišnje štednje. Nakon provedenog postupka javne nabave, selekciju koncertnog klavira vodio je spomenuti Srđan Čaldarović, zaposlenik Muzičke akademije u Zagrebu.

- Ovih dana znali smo reći kako je za nas ovo događaj desetljeća. Nije bilo lako opravdati potrebu za kupnjom još jednog koncertnog klavira s obzirom na to da smo prije četiri godine kupili vrhunski koncertni klavir Steinway & Sons model D. S tim klavirom postali smo jedna od poželjnijih destinacija u regiji za organiziranje koncerata i snimanje CD-a ozbiljne glazbe i dobili pažnju onih najvećih. Sve smo češće organizatori natjecanja na državnom i međunarodnom nivou. Klavir je dao vjetar u leđa našem klavirskom odjelu. Na upisu na najprestižniji studij u Zagrebu, naši klaviristi su na ljetnom roku od ukupno deset zauzeli čak tri mjesta – rekao je Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole Požega.

Glazbenu školu Požega pohađa preko 550 učenika, stipendisti su zaklade Marin Čilić, a prošle godine učenici svih odjela Glazbene škole osvojili su 200-tinjak nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima od kojih i šest Oskara znanja.

- Nadam se kako smo tim rezultatima opravdali uvjete kakve imamo. Moram naglasiti kako su benefiti koje su ova dva instrumenta donijeli našoj školi nemjerljivi. Osim što su naš klavirski odjel podigli na vrhunsku razinu, brojni drugi odjeli škole imaju koristi od njih kroz korepeticiju. Naša škola se sve više popularizira i trenutno se svrstava među najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj – dodao je Kovačević.