Subota, 26 Kolovoz 2023 18:15

Šarenilo 18. Sajma antikviteta i 11. Oldtimer showa privuklo tisuće posjetitelja na stari požeški Trg sv. Trojstva

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE I TJEDNIK KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA ORGANIZIRALI JOŠ JEDAN „18. SAJAM ANTIKVITETA“ U POŽEGI ZAJEDNO S 11. "OLDTIMER SHOW" IZLOŽBOM STARIH VOZILA  -

POŽEGA – Stari požeški Trg sv. Trojstva ponovno je bio ispunjen šarenilom i starinama, još jednog u nizu, 18. Sajma antikviteta u gradu Požegi koji je održan ove subote. Sajam antikviteta organizira Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska te na taj način i grad Požegu približavaju onim srednjeeuropskim gradovima koji taj štih baštine i tradicije njeguju već duži niz godina. Pokrovitelji su već tradicionalno Grad Požega, TZ grada Požege i Požeško-slavonska županija. Ove godine Sajam je zajedno s priredbom 11. Oldtimer show, izložbom starih automobila, motocikala, bicikala i ostalih prometala u organizaciji Oldtimer cluba Trophy Požega, vratio Požežane u neko drugo vrijeme, vrijeme prošlosti.

Svojim šarenilom, ali i bogatstvom ponude privukao je Sajam antikviteta do sada najviše posjetitelja, nekoliko tisuća obišlo je štandove sajma uz prepoznatljivu vedutu Požege, spomenik sv. Trojstvu. Uz Požežane sajam je privukao i jako puno gostiju grada. Sajam antikviteta već godinama plijeni pažnju kako samih izlagača i antikvara iz čitave Slavonije i Baranje, pa je sa 34 štanda izazvao i veliko zanimanje kupaca i ljubitelja starina, a sve više i među samim Požežanima kojih ima sve više i među izlagačima.

- Ovaj, 18. po redu Sajam antikviteta imao je veliki broj izlagača na štandovima, ali i rekordan broj posjetitelja. Lijep i sunčani dan, pomalo i jako vruć, a uz Oldtimer show koji je na Trg sv. Trojstva dovezao preko 50 izložaka starih automobila, motora, motocikala, bicikala dodatno su privukli posjetitelje na trg. Naravno da oni štandovi sa antikvitetima uvijek plijene najviše pažnje, a na štandovima se uvijek dosta kupuje, razmjenjuje i prodaje – kaže u ime organizatora sajma, Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska te dodaje da su stari Požežani sve više počeli izvlačiti stvari iz škrinja svojih baka i predaka, ponuditi te stvari na otkup, posebno antikvarima koji dolaze iz Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Đakova, Slav. Broda, Baranje, uglavnom s poznatog osječkog Sajma antikviteta. Sajam antikviteta svoje prostore i štandove otvori i za domaće proizvođače autohtone i eko hrane i pića, tradicijske obrte, nakit i suvenire.

Sajam su obišli i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević u ime dugogodišnjih pokrovitelja. Nakon što je cijela parada Oldtimer showa otišla provozati se počasnim krugom cestama Požeštine kao „Trophy Zlatnom dolinom“ sajam je nastavio sve do 14 sati uslužiti i posljednje kupce ili samo znatiželjnike koji rado obilaze štandove, no uvijek pronađu neku sitnicu za sebe.