Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 09:59

Povijesno društvo Požega organiziralo predavanje o austro-ugarskim generalima iz zapadne Slavonije

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA -  Povijesno društvo Požega organiziralo je u Gradskoj knjižnici Požega predavanje umirovljenog brigadira HV-a Borisa Trnskoga. Predavanje pod naslovom „Odabrani austro-ugarski generali iz zapadne Slavonije“. Gospodina Trnskog predstavio je predsjednik Povijesnog društva prof. Vinko Tadić, koji je govorio o državnim i vojnim značajkama Austro-Ugarske Monarhije i hrvatskih područja, generalskim činovima i postrojbama u toj državi, o zastupljenosti generala i admirala s područja današnje Hrvatske od 1804. do 1918. godine, potom o odabranim austro-ugarskim generalima iz zapadne Slavonije. Riječ je o Kuzmanu Bogutovcu, Đuri Budiću, Marku Crljenu, Gregoru Miščeviću, Bogdanu Romaniću i Ignacu Satinoviću. To su generali hrvatskoga i srpskoga etniciteta. Imali su važnu ulogu u oružanim snagama Austro-Ugarske Monarhije. Danas su gotovo zaboravljeni.

Predavanje brigadira Trnskog slika 3Nakon predavanja bila je rasprava. Uskoro će biti objavljena knjiga o austro-ugarskim generalima s područja današnje Hrvatske. Autor knjige je gospodin Boris Trnski.

Predavanje je održano u organizaciji Povijesnog društva Požega i Gradske knjižnice Požega. Tom prigodom kolegica Jasmina Posedi izvela je dvije kompozicije Johanna Straussa: Bečka krv i Valcer iz operete Baron.