Subota, 22 Travanj 2023 09:13

Bogati program obilježavanja "Noći knjige" u Knjižnici i čitaonici Pleternica

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

PLETERNICA - Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica pripremila je bogati program obilježavanja "Noći knjiga". Za sve je naravno zaslužan ravnatelj knjižnice Franjo Novak, ali i brojni gosti koje je pozvao na ovo obilježavanje koje je potrajalo nekoliko sati. "Noć knjige" popratili su i brojni posjetitelji te i pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

Od samog otvaranja "Noći knjige" koje je upriličila dječja skupina KUD "Orljava" iz Pleternice događanja su se samo nastavljala jedno za drugim. Posjetitelji su u holu i obližnjim izložbenim prostorima mogli pogledati Izložbu likovnih radova požeške slikarice Ljubice Josipović. Izloženo je više od 30- radova njene stalne preokupacije, pejzaži, cvijeće i mrtve prirode.

U nastavku održana su tri predavanja u kojima smo mogli pobliže upoznati život i rad Antuna Gustava Matoša, Miroslava krleže i Marije Jurić Zagorke.

Uslijedila je pjesnička večer pod nazivom "Oluja snova i stihova" i promocija zbirke pjesama požeške profesorice, pjesnikinje, spisateljice, kolumnistice i učiteljice  Sandre Halt Ćuže "Puce na duši"". Promocija je na radost autorice bila posebno dobro posjećena tako da se tražila stolica više, jer je promociju posjetilo mnogo Požežana, budući da promocija nije bila u Požegi. Kako je autorica prosvjetna djelatnica na osnovnoj školi jako puno je bilo njenih radnih kolegica i prosvjetnih djelatnika i ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića Požega, mr.sc. Lidija Pecko.

Zbirku pjesama su uz autoricu predstavile, Melita Grgić, tajnica Udruge zavičajnih pisaca "Matko Peić" Požega, prof. Ana Pirović te učiteljica i književnica  Irena Ivetić.

Za sam kraj uslijedio koncert "Uživo knjizi u čast" u kojemu je poznati požeški pjevač i glazbenik Stjepan Japarić otpjevao sve svoje uspješnice koje je izvodio na festivalima "Zlatni glas Zlatne doline", "Zlatne žice Slavonije" i drugima. Program se produžio do večernjih sati a završio je uz čašu vina te slane i slatke delicije.