Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Subota, 18 Ožujak 2023 09:25

Izložba u čast 100. obljetnice rođenja Matka Peića autora akademskog slikara Davorina Radića

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Na Galeriji svjetlosti u Gradskoj knjižnici Požega postavljena je izložba "Akvareli" u čast Matku Peiću autora akademskog slikara Davorina Radića. Izložba u znaku 100. obljetnice rođenja poznatog požeškog slikara i književnika Matka Peića realizirana je u okviru Izložbenog programa Gradske knjižnice Požega te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Gradska knjiznica Pozega izlozba 4 2Radićev hommage njegovu profesoru i prijatelju Matku Peiću požeškoj su publici predstavili ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, profesor Branko Matišić i gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić govoreći pritom i o samom književniku i slikaru kojem je izložba posvećena.

Važan gost na otvorenju bio je i Milan Bešlić, likovni i književni kritičar te esejist koji je kratkim predavanjem publiku upoznao s likom i djelom Davorina Radića. Tom je prilikom spomenuo i svoje poznanstvo s autorom izložbe te njegove poveznice sa znamenitim Matkom Peićem. Donoseći crtice iz Peićeva osobnog života, kritičar Bešlić otkrio je kako su izgledala neformalna druženja s tim Požežaninom po nacionalnosti, kako ga naziva, i koliko je on ustvari volio svoj rodni grad, Slavoniju i Hrvatsku. Naposljetku je najavio i neke nove, buduće suradnje u Požegi u čijem je središtu taj požeški znanstvenik, istraživač i profesor.

Otvorenje jedne od većih izložbi u Gradskoj knjižnici Požega svojim su glazbenim točkama upotpunili učenici Glazbene škole Požega.

Akvarele Davorina Radića na Galeriji svjetlosti mogu se pogledati do 20. travnja 2023. godine!

Izvor: Gradska knjižnica Požega