Utorak, 03 Siječanj 2012 13:03

Glazbena radost Božića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRADICIONALNI KONCERT U POŽEŠKOJ KATEDRALI  -

POŽEGA - Zvukovna raskoš baroka u veličanstvenoj Vivaldijevoj 'Gloriji' te Handelov koncert za harfu i orgulje, ostavili su publiku tradicionalnog božićnog koncerta u požeškoj katedrali, bez daha. Za nesvakidašnju prigodu izvanrednog glazbenog doživljaja koji pruža vrsna interpretacija, ali i zvuk i boje ovoga žičanog instrumenta zaslužna je zagrebačka harfistica Diana Grubišić Čiković.

- Ovaj je koncert Georg Friedrich Handela prava glazbena poslastica. Originalno je pisan za orgulje, ali mi harfisti naprosto smo ga prisvojili jer izvedba na ovome instrumentu uistinu zvuči raskošno. Zaživio kroz dva stoljeća u izvedbama na harfi pa je bio logičan izbor i za ovaj požeški božićni koncert - istaknula je ova glazbenica koja je prvi put muzicirala pred požeškom publikom i to u prostoru požeške katedrale kojega 'krasi', kako je sama ocijenila, iznimna akustika. Pridružile su joj se i mlade flautistice Lucija Zovko i Eva Cigić te na kontinuu Alen Kopunović Legetin. Zaživjela je na repertoaru požeškog Katedralnog zbora i stara barokna hrvatska pjesmarica Cithara Ochtocorda u kojoj posebno mjesto zauzimaju neki od najljepših božićnih zborskih napjeva u nas. Podsjetili su na njih i sjajni mladi solisti poput Kristijana Kostića, Igora Krište, Antonija Bogojevića i Vjekoslava Hudečeka te sestara Ane i Marije Ticl. Bilo je tu i božićnih glazbenih tradicija Italije, Španjolske, Njemačke, ali nije manjkalo ni glazbenih iznenađenja.BOZICNI_KONCERT_KATEDRALA02

 

- Uvrstili smo u program koncerta ove godine i dvije male, no zanimljive hrvatske praizvedbe i to još živućeg orguljaškog skladatelja. Riječ je o Johnu Rutteru, ravnatelju londonske katedrale St. Paul, a sve kako bi na poseban način zaokružili prikaz božićne europske glazbene tradicije - kazao je maestro Alen Kopunović Legetin, dirigent i zborovođa. Koncert je organizirala Požeška biskupija, a na nesvakidašnjoj glazbenoj čestitci koja slavi radost Isusova rođenja u ljepoti glazbene tradicije cijeloga kršćanskog svijeta, zahvalio je i požeški biskup Antun Škvorčević.

SN