Utorak, 21 Veljača 2023 18:30

Promocija knjige "Priče od porculana" autorice Mirjane Pešec

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Društvo psihologa Požeško-slavonske županije i Agencija za psihologijske usluge „MOZAIK“ u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega u sklopu 16. tjedna psihologije u Hrvatskoj predstavili su knjigu "Priče od porculana" autorice Mirjane Pešec. Knjiga je predstavljena u vrlo posječenoj Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega.

Samu autoricu Mirjanu Pešec i njenu knjigu predstavila je Barica Urh, mag psihologije: - Stvarni život pun je tragova ožiljaka ... I ljepote. Ovaj citat najbolje oslikava sadržaj zapisa i fotografija koje autorica u svojoj knjizi dijeli s nama. Progovara o svojoj dvadeset dvogodišnjoj borbi s recidivirajućim rakom dojki s puno hrabrosti, trezvenosti, ali i razotkrivanja svih strahova, dilema i povremenih klonuća. Čitajući sve te bogate opise u dijelovima naslovljenim: Jabuka, Novo jutro, Iz torbe mirišu zumbuli, Uzaludno putovanje, Uvijek je nešto iza.... postaje
vam jasno zašto je autorica puno puta napisala Život je lijep. Pozivamo vas da kroz ovo druženje i vi to osjetite - rekla je Barica Urh i istakla nekoliko dijelova iz same knjige kojima je u početku željela predstaviti autoricu:

Novogodišnja
...Želim vam da se ne iscrpljujete u beskonačnom traganju za trajnom srećom. Uživajte u boji, zvuku, riječima, lepetu krila leptira, cvrkutu ptica.... društvu, obitelji, prijateljima, šalici kave, slici...Živite za one rijetke trenutke i ljude koji vas
ostavljaju bez daha. Kako god, život je uistinu lijep...
...Jedno je sigurno, nitko ne zna broditi morem vašeg života bolje od vas samih. Samo se usudite, ohrabrite i uplovit ćete u mnoge, naizgled možda male luke smiraja, radosti i ushita.
Kapetan i ključ ste vi ... govori Mirjana Pešec u knjizi i uvijek pronalazi onu "Život je lijep".
O knjizi je govorila urednica izdavačke kude Golden marketing-Tehnička knjiga Nataša Maletić i sama autorica knjige Mirjana Pešec a u pauzama je na gitari svoje autorske pjesme izvodila Tena.

"Priče od porculana" su zbirka crtica iz svakodnevnoga života autorice kojima obuhvaća proplamsaje misli ili događaja u kronološkom slijedu od svibnja 2015. do svibnja 2022. To je autobiografija dnevničkog zapisa opremljena fotografijama autorice na 271 stranici a donosi 101 priču autentičnih zapažanja nepopravljive optimistice na putu neiscrpne želje za životom kroz dvadeset dvogodišnju borbu s neizlječivom bolesti karcinoma dojke. S Mirjanom smo tako panoramski letjeli nad Vinkovcima, ušli u bolničku sobu broj 5, putovali vlakom osjećajući Jurajevu iskrenost u želji za povratkom iz Irske u Slavoniju kako bi, između ostalog, baki ozdravila duša, maštali moru, kupovali unikatni nakit, upoznali liječnika, onkologa, čarobnjaka Ilijana Tomaša, ispraćali i dočekivali, manje plakali, više se osnaživali i istovremeno divili vještini pretakanja ogoljenih emocija u suptilne riječi koje šarmiraju lakoćom domaćinske jednostavnosti od šlafroka, hoklice do frtalja…

Ovo je nakon izlaska knjige koja je predstavljena na prošlogodišnjem Interliberu njena treća promocija, nakon Zagreba i Vinkovaca.