Petak, 17 Veljača 2023 13:53

Proglašeni pobjednici 3. natječaja za Najljepše ljubavno pismo u organizaciji MH Požega "Moje drago srce"

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Proglašenje pobjednika Natječaja za najljepše ljubavno pismo učenika viših razreda osnovnih škola i učenika srednjih škola "Moje drago srce" održano je u knjižnici i čitaonici Katoličke gimnazije u zgradi Dijecezanskog muzeja. Natječaj je organizirala Matica Hrvatska ogranak Požega a predsjednica ogranka prof. Anita Katić pozdravila je sudionike i goste, te otvorila događaj. - Okupili smo se na ovu mini svečanost proglašenja pobjednika natječaja za najljepše ljubavno pismo „Moje drago srce“  koje smo ove godine organizirali po treći puta uz Valentinovo – Dan zaljubljenih. Sve je počelo prije dvije godine u povodu 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, ujedno i iste obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti koje je prije svojega smaknuća Petar napisao svojoj supruzi Katarini. Poziv na natječaj uputili smo osnovnim i srednjim školama naše županije kako bi potaknuli učenike da ne zaborave u ovom digitalnom vremenu na pisanje pisama svojim voljenim osobama. Naime, danas je pisanje pisama među mladima gotovo izumrla forma, uglavnom zamijenjena sms porukama, telefonskim razgovorima i sl. I upravo iz toga razloga željeli smo potaknuti učenike da se pozabave ovom književnom formom, a s druge strane da ih uključimo u aktivnosti Matice hrvatske kojoj je jedna od najvažnijih zadaća i njegovanje hrvatskog jezika i kulture.

Voditeljica samog projekta prof. Blanka Đimoti Zima istakla je da su mladi danas vještiji u pisanju sms poruka, poruka na aplikacijama viber, whats app i dr. ... Sami učenici kažu da im pisanje dugih pisama nije niti ušlo u naviku, pa se teže izražavaju kroz tu formu. No ima i onih koji su posebno kreativni baš kod pisanja ljubavnih pisama, a najbolji su u kategoriji osnovnih škola i kategoriji srednjih škola nagrađeni slatkim nagradama, knjigom i poklon bonom. Ove godine bilo je manje pisama nego prošle dvije godine trajanja natječaja.

Dodijeljene su tri nagrade za osnovne škole i tri nagrade za srednje škole:

UČENICA

MENTORICA

 

Marija Čokrlić, 4. r., Gimnazija Požega

Kristina Lešić

 

Dea Pečur, 3. r., Katolička gimnazija s pravom javnosti Požega

Marijana Ćorluka

 

Veronika Marjanović, 1. r., Gimnazija Požega

Kristina Lešić

 

SREDNJA  ŠKOLA

Mia Farbašić, Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo

Anita Katić

Sara Mišić, 7. r., OŠ "Dobriša Cesarić" Požega

Blanka Đimoti Zima

Viktorija Banović, 8. r., Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Trenkovo

Vlatka Vasilj

Proglašenju pobjednica i dodjeli nagrada nazočila je pročelnica Odjela za društvene djelatnosti grada Požege Maja Petrović.