Petak, 10 Veljača 2023 12:00

Redovna godišnja i Izvještajna skupština Ogranka Matice hrvatske Požega

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA -  Održana je Redovna godišnja i Izvještajna skupština požeškog Ogranka Matice hrvatske u dvorani HGK Požega u nazočnosti 44 člana ogranka. Ogranak Matice hrvatske u Požegi prilično je aktivno djelovao tijekom 2022. godine participirajući kao organizator ili sudionik u ukupno 23 događanja. Organizirano je 15 događanja u samostalnoj organizaciji ili u suradnji s institucijama i udrugama koje djeluju u lokalnoj zajednici. Osim toga članovi su se Ogranka aktivno uključili u još 8 događanja koja su organizirale druge institucije, uključujući i Središnjicu Matice hrvatske.

Izvješće o radu iznijela je predsjednica Ogranka prof. Anita Katić: - Ogranak je organizirao svoju tradicionalnu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi koja je započela objavljivanjem Natječaja za najljepše ljubavno pismo Moje drago srce namijenjenoga učenicima sedmoga i osmoga razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije. Ovaj je natječaj započet povodom 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama – Petra Zrinskoga supruzi Katarini. Ogranak ga je organizirao drugu godinu zaredom. Natječaj je završio svečanošću proglašenja najljepših ljubavnih pisama u dvije kategorije koja se održala u knjižnici Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi 15. veljače 2022.

U sklopu Dana MH u Požegi bilo je predavanje dr. Mire Jakovljevića Kultura empatije i društveno zdravlje; za obitelj pripravni održano u prostorima Gospodarske komore u Požegi 4. ožujka 2022.

Dani MH u Požegi nastavljeni su predstavljanjem povijesnoga romana Grof Janković autorice Nade Prkačin koje se održalo 18. ožujka 2022. godine u Gradskoj knjižnici u Požegi. Roman Grof Janković tiskan je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

U sklopu Dana MH u Požegi 21. ožujka 2022. godine gostovao je Vitold Košir, akademski kipar, glazbenik i poznati sokolar. U organizaciji Ogranka MH u Požegi i Gradskog Muzeja Požega predstavljena je njegova knjiga Sokolarstvo i ptice grabljivice: likovni prikazi u Hrvatskoj.

Slijedilo predstavljanje još jedne knjige izašle u nakladi Ogranka. Bilo je to predstavljanje zbirke poezije već afirmirane lokalne pjesnikinje Irene Kalan pod nazivom Kaplja sna.

Program Dana Matice hrvatske u Požegi završio je zanimljivim predavanjem i predstavljanjem knjige Denivera Vukelića Magija na hrvatskome povijesnom prostoru koja je izišla u nakladi Školske knjige.

Događanja u organizaciji Ogranka nastavila su se 11. svibnja u Gradskoj knjižnici Požega kada je Ogranak ugostio jednog od najpopularnijih hrvatskih fizičara Sašu Cecija, autora vrlo popularnih knjiga Blesimetar Prvi, Blesimetar Drugi i Blesimetar Treći.

 - 27. svibnja 2022. u Mihaljevcima je predstavljena Monografija Mihaljevci autora Đure Mesića koja je izašla u nakladi Ogranka MH u Požegi.

 - 27. lipnja 2022. predstavljena je još jedna knjiga izašla u nakladi Ogranka. Radi se o romanu Nebeske strune. Drugi je to roman autorice Marije Iličić koji je predstavljen javnosti.

 - 9. rujna 2022. godine u Gradskoj knjižnici Požega predstavljene su dvije knjige zavičajnoga pisca Ivice Ciganovića Ljudi iz moje doline i Znani i neznani. Knjige su izašle u nakladi Ogranka.

 - 30. rujna 2022. četvrti je put zaredom održana manifestacija Večer poezije i vina – Vinum et poeta u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Veleučilišta u Požegi. Povjerenstvo je najboljom pjesmom ovogodišnjeg Natječaja proglasilo pjesmu Vino, Sunce: globalno ljepilo Milka Valenta iz Zagreba.

 - 6. listopada 2022. godine u Gradskoj knjižnici Požega Ogranak je predstavio knjigu aforizama, epigrama i bećaraca Žito u kukolju autorice Danice Majnarić objavljenu u nakladi Ogranka.

Djelovanje Ogranka tijekom 2022. godine okrunjeno je Svečanošću povodom obilježavanja 180. obljetnice osnutka i djelovanja Matice hrvatske. Svečana je priredba održana 9. studenog 2022. u Gradskom kazalištu Požega.

U Gradskoj knjižnica Požega, 23. studenoga 2022. predstavljena je i monografija Đure Mesića Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača 1702. – 2022. o povijesti i značaju Župe sv. Jurja mučenika. Monografija je također izašla u nakladi Ogranka matice Hrvatske u Požegi.

  - 30. studenog u Gradskoj je knjižnici Požega, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Općine Kaptol, predstavljena je još jedna vrijedna knjiga. Riječ je o monografiji na kojoj se intenzivno radilo gotovo dvije godine, a tiskana je povodom osamstote obljetnice općinskoga mjesta Kaptol u Požeško-slavonskoj županiji. Predstavljanju monografije Kaptol 1221. – 2021.

Osim navedenih događanja koja je organizirao Ogranak, njegovi su se članovi, na čelu sa svojim Predsjedništvom, aktivno uključili u niz događanja lokalnih institucija te u događanja koja je organizirala Središnjica Matice hrvatske. Sve aktivnosti su odrađene po financijskom planu koji je iznosio 66 tisuća kuna, izvijestio je blagajnik Damir Jakoubek, a po planu za ovu godinu proračun će iznositi 8.600 eura. Usvojen je i Plan rada za 2023. godine, koji sadrži stalne manifestacije koje tradicionalno organizira ogranak, nova izdanja knjiga u nakladništvu ogranka, ali i predstavljanja knjiga i pisane riječi poznatih autora zanimljivih za Požegu.

Sudionike Skupštine pozdravili su požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha, pohvalili značajan rad ogranka i najavili podršku grada i županije u radu i financijsku podršku kojom podupiru rad Ogranka MH Požega.