Subota, 17 Prosinac 2022 08:53

Nagrađeni Najčitatelji za 2022. godinu Gradske knjižnice Požega

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Već 19 godina Gradska knjižnica Požega dariva svoje Najčitatelje, od onih najmlađih pa sve do najstarijih. Iz Knjižnice su naglasili kako nije bio lak zadatak odabrati najbolje, te da njihovi korisnici jako vole čitati i svoje slobodno vrijeme vole provoditi u knjižnici. Od velike je pomoći statistika posudbe koja im pokazuje koji korisnik je posudio najveći broj knjiga u godini, ali koriste i dodatne kriterije koji pomažu da nagrada ode u prave ruke – komunikativnost korisnika, suradnja i sudjelovanje u aktivnostima i programima koje knjižnica organizira.

„Knjižnica je jedna, ali uspješno odgovara na različite potrebe mnogih naših korisnika, zato vas ove godine nagrađujemo u 13 različitih kategorija pa tako imamo najčitatelje dječjeg odjela, najčitatelje odjela za mlade i multimediju, najčitatelje odjela književnosti te najčitatelje Znanstvenog i studijskog odjela. Osim toga, bit će nam čast kao i svih ovih godina do sada nagraditi najmlađeg i najstarijeg aktivnog korisnika naše knjižnice. Također, nagrađujemo najčitatelja e-knjiga kao i najlušatelja građe za slijepe i slabovidne osobe.”

“Naši korisnici knjižnicu prepoznaju kao vlastiti treći životni prostor, a posebno nas raduju čitave obitelji koje svoje slobodno vrijeme provode u Knjižnici. Zato nagrađujemo i najobitelj koja je knjižnicu prepoznala kao vlastiti životni prostor u kojem je svaki član obitelji pronašao mjesto i aktivnost za sebe. I naravno, posebnu kategoriju najčitatelja čine naši suradnici koji knjižnici nesebično daruju svoje vrijeme, znanja, talente i vještine i to sve za dobrobit zajednice.“ – rekla je na samom početku Martina Hamžić, djelatnica Gradske knjižnice Požega.

Beba najčitatelj ima samo godinu dana i dolazi u knjižnicu u pratnji brata i mame koja je redovitim posjetima knjižnici uvodi u čudesni svijet knjige. Beba najčitatelj je Ruža Samardžija, a nagradu joj je uručila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

Najčitateljica predškolac je Lara Marijanović, ima 4 godine i aktivna je sudionica Pričaonice u koju dolazi redovno, uz pratnju mame, tate i seke. Najčitatelj u kategoriji od 1.-4. razreda je Mato Ivčetić, učenik drugog razreda osnovne škole Julija Kempfa. Najčitateljica u kategoriji od 5.-8. razreda je Lucija Čulo, koju su roditelji upisali u Knjižnicu 2011. godine.

Dječji odjel Gradske knjižnice Požega svake godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige provodi Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se održava online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Desetogodišnja Najčitateljica Eva Lovrenčić sudjelovala je u tom programu, a danas je nagrađena u ime Knjižnice.

Najčitatelj Odjela za mlade i multimediju je David Borovac, on u Knjižnicu dolazi gotovo svaki dan, a katkad i više puta. Rado dijeli svoje školske uspjehe i neuspjehe s knjižničarkama, a otkrio im je i da mu je Knjižnica kao drugi dom. Najčitatelj Odjela za mlade i multimediju također je Noa Jakovac, član je Lego-kluba za osnovnoškolce i Čitateljskog kluba Knjigoljupci u organizaciji Dječjeg odjela, na kojem katkad sudjeluje i u drugim kreativnim aktivnostima.

Za Najslušatelja građe za slijepe i slabovidne osobe izabrali su samozatajnu i srdačnu korisnicu koja uvijek iskazuje zahvalnost za svaku uslugu, gospođu Ljiljanu Gašpar. Najčitateljica e-knjiga je Mariju Rabić koja se upoznala s elektroničkim knjigama čim su prezentirane javnosti, tijekom lockdowna u proljeće 2020. godine.

Najčitateljica Odjela književnosti je Terezija Babić kojoj ni činjenica da ovisi o javnom prijevozu iz Brestovca ne sprečava je da redovito dolazi u potragu za dobrim štivom, a jedino joj je žao što joj Knjižnica nije bliže jer bi u tom slučaju dolazila i češće. Najčitateljica Odjela Književnosti također je i Nina Čevapović.

Najčitatelj Znanstvenog i studijskog odjela je Marko Noa Bulaja koji gotovo svaki dan uči i piše zadaću u Knjižnici. Najčitatelj Znanstvenog i studijskog odjela također je dugogodišnji član Knjižnice, Vlado Budinski.

Nezaobilazna je suradnja Knjižnice s pojedincima, ali i s drugim ustanovama i udrugama, pa su ove godine odlučili nagraditi i svoje najsuradnike.

Nagradu za najsuradnike primili su dr. Andra Šimić Klarić, Ema Pavlović, Monika Idlbek, Vlasta Pačić, Mirjana Bajić. Također, Udruga za osobe s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije, a nagradu im je uručila ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

Nagradu za Najobitelj dobila je obitelj Mrkojević. Svaki član ove obitelji ima svoju člansku iskaznicu, a zajedničko vrijeme provode u Knjižnici. U kategoriji Najvjerniji korisnik izabrali su jednu samozatajnu, strpljivu, dobrodušnu i nenametljivu korisnicu. Otvorena je za učenje i bila je polaznica Informatičkih radionica za umirovljenike, dugogodišnja članica Knjižnice Mira Tubić.

Izvor: rva.hr