Nedjelja, 04 Prosinac 2022 09:44

15. Smotra "Čuvajmo običaje starog zavičaja" pleterničkih Ramaca

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PLETERNICA - Zavičajno društvo KUD „Rama“ iz Pleternice uspjelo je i 15. puta organizirati svoju Smotru „Čuvajmo običaje starog zavičaja“, zadnjih godina u dvorani Terra Panonica u Pleternici. Za sve je svakako zaslužan veliki entuzijasta i vrijedni folklorni amater, predsjednik pleterničkih Ramaca, Jure Vidakušić, koji je prije obraćanja istakao da mu je sve više stepenica za penjanje na pozornicu, aludirajući na sve više godina koje pritišću, a prošle su u njegovoj aktivnosti oko KUD-a "Rama". No kao i kod većine folklornih društava, mladih nema puno, a stari članovi bilježe sve više godina svojih nastupa i sve ih je manje..

Uz domaćine iz KUD "Rama" Pleternica koji su se predstavili pjesmama starog kraja Rame, uz gusle, gajde i frulu, velikim pljeskom posjetitelja pozdravljeni su članovi Ukrajinskog prosvjetnog društva "Ukraina" iz Slav. Broda, koji su izveli nekoliko ukrajinskih plesova i koreografija na narodne plesove. Nastupili su i KUD "Ivan Goran Kovačić" Beravci, Muški i Ženski pjevački zbor Češke besede Bjeliševac, KUD "Slavonac" Forkuševci, HKUD "Slavonija" Jakšić i KUD "Žeravac" Slav. Brod.

Prije početka programa posjetitelje i izvođače na smotri pozdravile su pleternička gradonačelnica Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te dale podršku u daljoj organizaciji ovakvih smotri folklora i običaja zavičaja iz kojega su zavičajna društva doselila u naše krajeve.