Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 08:46

Folklornom predstavom KUD "Orljava" Pleternica obilježio svojih prvih 45 godina

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLETERNICA - Odličnom folklornom predstavom u dvorani Terra Panonica članovi pleterničkog KUD-a "Orljava, obilježili su svojih prvih 45 godina postojanja, ali i vrlo bogatog rada. Sve je na početku pozdravio predsjednik KUD-a Renato Brankovan i iznio povijesne podatke o osnivanju i radu folklornog društva u Pleternici. Posebno se zahvalio gradu Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji na potpori u radu KUD-a bez kojih nebi uspjeli imati ovako bogate rezultate rada, a posebno čak 39 godina organizirati Međunarodnu smotru folklora "Lidas". Sve je pozdravila i direktorica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffman u čijem projektu je organizirana i proslava ove obljetnice.

Rad KUD-a i svih članova pohvalila je pleternička gradonačelnica Marija Šarić i čestitala im obljetnicu, te najavila nastavak zajedničkih projekata i puno folklornih priredbi: - Pleternica je grad koji je odlučio staviti baštinu u funkciju turizma. Odlučili smo se kroz Muzej bećarca potaknuti sve baštinike kulture da izvuku ono najbolje što imaju iz svojih ormara i da sve to zajedno stavimo u funkciju turizma. Upravo u svim tim koracima koje radimo, moja prethodnica Antonija Jozić je započela priču grada Pleternice, koja će vjerujem donijeti neke nove vizure našeg grada, ali i nove sadržaje. Sve što radimo, sve što uređujemo po našim šorovima, nema smisla ako u tim našim objektima ne rade naši stanovnici, ako ne rade naša Kulturno umjetnička društva. Oni svoju baštinu prezentiraju ovdje i time ju čuvaju od zaborava. Želim čestitati svim članovima, utemeljiteljima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da danas vidimo Kulturno umjetničko društvo Orljava u velikom broju.

I kao članica i kao gradonačelnica sa KUD-om je dugo radila i dosadašnja gradonačelnica a sada požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je također čestitala ovu obljetnicu: - KUD Orljava uistinu ispisao povijest našeg grada – čuvajući običaje, baštinu, napjeve i našu prekrasnu paorsku nošnju. Promovirajući ovaj grad i ovu županiju, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i diljem Europe. Naša baština je naš identitet, ono čime se trebamo ponositi, ono što trebamo čuvati. Mi jesmo članica Europske unije, ali članica koja ponosno može isticati svoj identitet, različitost svojih narodnih nošnji, napjeva, tradicije i kulture. U tom kontekstu je i KUD Orljava jedan bitan kamenčić u mozaiku prekrasnih običaja i tradicije Hrvatske, a kroz svojih 45 godina su uistinu ispisali našu povijest. Rekla sam kako sam i sama bila članica, bilo je to davno, ali i danas s ponosom pratim vaš rad, vaš napredak i vaše korake koje činite na pozornicama diljem Hrvatske. Vjerujem da sam jednako ponosna kao svi ljudi koji sjede u publici, ali i sve Pleterničanke i Pleterničani.

Nakon što su članovi KUD-a "Orljava" s tamburaškom sekcijom otplesali i otpjevali svoj priređeni program, a nastupili su i najmlađi folkloraši "Orljave" na pozornici su nastupili njihovi gosti Folklorni ansambl "Zagreb Markovac". Oni su posebno vrlo brzim mi lepršavim koreografijama, plesom i pjesmom, živopisnim nošnjama izmamili veliki pljesak posjetitelja koji su napunili dvoranu i sa stojećim mjestima.