Subota, 12 Studeni 2022 15:30

Radionica izrade tradicijskog nakita Gradskog muzeja Požega po 2. puta

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U prostorijama Društva naša djeca Požega održana je 2. Radionica izrade tradicijskog nakita. Na ovogodišnjoj etnografskoj radionici tradicijskog nakita od staklenih perlica iz požeškoga kraja (prva je bila u lipnju) Gradskog muzeja Požege prezentirati će se izrada ogrlice nošene uz vrat s početka 20. stoljeća. Ogrlica je rekonstruirana prema fotografiji iz 1911. godine koja se čuva u Gradskom muzeju Požege.

Radionicu je vodila gospođa Cvija Grčević, Požežanka koja se udala u Pakrac, gdje je bila dugogodišnja voditeljica KUD-a "Seljačka sloga" iz Prekopakre. Za potrebe KUD-a prije 30-tak godina započela je izrađivati tradicijske ogrlice, kajice (budući da ih nije nitko znao izrađivati) prema nekim starim i sačuvanim kajicama. Slične ogrlice - đerdani nosile su se i u požeškom kraju, a izradu jedne takve je gospođa Cvija demonstrirala i zajedno s polaznicima i izradila. Izrađuje se nizanjem sitnih, staklenih raznobojnih perlica u obliku trake.

Radionice izrade i rekonstrukcije tradicijskog nakita dio su projekta Muzeja grada Pakraca i Gradskog muzeja Požege istraživanja i buduće izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije koje je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH.