Nedjelja, 23 Listopad 2022 15:38

Predstavljena knjiga „Adresar smrti“ Požežanke Lane Derkač

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ZAGREB - U zagrebačkoj Knjižari Fraktura predstavljena je nova prozna knjiga Požežanke Lane Derkač. Predstavljanje se odvijalo u sklopu Mini maratona na kojem su, nakon Laninog „Adresara smrti“ predstavljeni i „Signali i svjetionici“ Vuka Perišića te „Leglo“ Suzane Matić. Razgovor s Lanom je vodila spisateljica Monika Herceg koja je i uredila knjigu tiskanu u izdanju Frakture.

adresar smrti 2Knjiga se sastoji od osamnaest priča koje govore o dolasku apokalipse, a u prvoj i zadnjoj priči je ona već nastupila. Sve ostale priče govore o putu prema njoj i tako su složene da pokazuju gradaciju. U pričama na početku još nema vidljivih znakova koji bi upućivali na apokalipsu i u njima su vidljive samo poremećene vrijednosti pojedinaca. Kasnije su, osim moralnih devijacija, sve prisutnije i katastrofe poput potresa i pandemije.

Autorica u jednoj od priča koja upućuje na uzajamnost čovjeka i prirode kaže: „Upravo mi je postalo jasno kako nastaju sve češći poremećaji. Poplave, cunamiji, potresi. Pa čitava priroda prepozna glupost! Na trenutak se zaledi, zatim se nekontrolirano smije. Svaki put kad se rijeka ne suzdrži i malo previše razvuče usta, dio nje prelije se iz korita. Kad se Zemlja zatrese od smijeha, razruše se kuće. Kad grcaju od smijeha livade, šume, majmuni i šišmiši, lako s njih padne neki mikro-stanar, poneki virus frcne i do čovjeka. „

Naslov knjizi autorica je dala upravo takav jer je svaka priča potencijalna ili već aktualna adresa smrti, a redovi koje je ispisala njen su talog.