Breadcrumbs

Petak, 21 Listopad 2022 19:57

Predstavljen pjesnički opus Peje Šimića iz Zagreba, a na gitari zapjevao Boris Ćiro Gašparac Požeški

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLETERNICA -  Povodom "Mjeseca hrvatske knjige 2022." Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica priredila je vrlo zanimljiv program. Predstavljen je pjesnički opus vrlo plodnog i više puta nagrađivanog pjesnika iz Zagreba, Peje Šimića.

Za uvod pjesničke večeri na gitari s pjesmom predstavio se požeški po korijenima pjevač iz Zagreba, Boris Ćiro Gašparac Požeški, vrlo čest gost požeškog festivala "Zlatne žice Slavonije.

Goste je predstavio ravnatelj knjižnice Franjo Novak, a sve pozdravio u ime grada Pleternice zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić. Kulturna događanja u knjižnici su vrlo popraćena, pa je i ovaj puta dvorana bila popunjena do posljednjeg mjesta.

O pjesniku Peji Šimiću govorila je Kristina Lešić, prof. iz Požege i Đurđica Gatjal, pjesnikinja iz Požege, koja se predstavila i sa nekoliko svojih pjesama.

Pjesnik Pejo Šimić, porijeklom iz Bosanske Posavine, do sada je izdao 18 zbirki pjesama i primio 5 književnih nagrada samo u 2021. godini. Na 15. Međunarodnom festivalu književnosti u Rijeci za posljednju zbirku duhovnih pjesama dobio je nagradu "Književno pero na Rijeci". Ove godine primio je nagradu na Međunarodnom festivalu pjesništva za svoju 19. Zbirku ljubavnih pjesama "Hvalospjevi ljubavi" koja je proglašena najboljom knjigom godine u nakladi ogranaka Hrvatskog književnog društva za 2022. godinu. Za nju je primio nagradu "Književno pero" za najbolju knjigu. Ta je nagrada Hrvatskog književnog društva uručena Šimiću u subotu 15. listopada 2022. u Rijeci na otvaranju Međunarodnog festivala književnosti te mjeseca Hrvatske knjige, najveće manifestacije u Hrvatskoj posvećen knjizi, knjižarstvu i tradicionalnoj manifestaciji Dani makedonske kulture.

U holu pleterničke knjižnice postavljena je retrospektivna izložba slikara iz Pleternice, Dragutina Kepića.