Subota, 15 Listopad 2022 20:10

Svečano otvoren 1. Slavonski KaFe uz dječju predstavu “Tonka će sutra”

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U organizaciji članova Mreže slavonskih kazališta, službeno je otvoren prvi festival Slavonski KaFe, kojemu je domaćin Gradsko kazalište Požega. Riječ je o suradnji pet slavonskih kazališta iz četiri slavonska grada – Osijeka, Virovitice, Vinkovaca i Požege s ciljem povezivanja i osnaživanja dok je festival zamišljen kao kruna te suradnje. U trajanju od sedam dana, svake godine održavat će se sredinom listopada u drugom slavonskom gradu.

Otvorenju su prisustvovali izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, županica Antonija Jozić, aktualna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja, ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci Zdenko Rečić, zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Vladimir Ham te novoizabrani intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, te ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović koja se uvodno obratila svima.

„Velika je čast i odgovornost bila na Gradskom kazalištu Požega bila ovih dana. Organizirati nešto po prvi put, nešto novo i što je zapravo idejno staro tek nešto više od godinu dana. Sama ideja je potekla od ravnatelja vinkovačkog kazališta i mog dragog suradnika Zdenka Rečića. On je svima bacio bubu u uho i samu ideju da se sva slavonska kazališta povežu, da zajedno radimo i stvaramo zajedničke predstave. Da se nametnemo na toj kazališnoj karti Hrvatske, a rekla bih da je večeras ta ideja zaživjela.“

„vjerujem da će cijela ta priča iz godine u godinu rasti. Osim toga, privući neka druga kazališta u tu našu mrežu slavonskih kazališta. Zahvaljujem Ministarstvu kulture na podršci, Županiji, Gradu i Turističkim zajednicama grada i županije, našim donatorima, svojim djelatnicima i svim drugim ljudima koji su pomogli da se ova naša slavonska priča pokrene. Želim svima da uživate večeras, da uživate u tjednu koji je pred nama, da prenesete glas o Festivalu koji se održava u vašem gradu i da pozovete sve prijatelje neka dođu na predstave.“ – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

U natjecateljskom dijelu Festivala idući tjedan nas svaki dan očekuje po jedna predstava koju su kazališta prijavila kao svoju najbolju iz prošle sezone.

Dodjeljuju se četiri nagrade i to ona za najbolju predstavu po izboru publike te su tri nagrade žirija - najbolja predstava te najbolja glumica i glumac Festivala. Članovi žirija su Zrinka Turalija – glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, Tomislav Čadež – kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Antonija Stanišić Šperanda – glumica, Sanja Pok - novinarka portala Slavonski.hr i Maja Petrović - pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Posljednjeg dana Festivala održat će se svečanost zatvaranja kao i dodjela nagrada.

Ispred Grada Požege kao domaćina prvog Slavonskog KaFe-a obratila se pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

„Izrazito smo ponosni što je ideja o povezivanju slavonskih kazališta došla do realizacije i što je baš nama Gradu Požegi pripala čast biti domaćinom prvog Festivala. Svima vama želim da uživate u ovom bogatom kazališnom tjednu, da ne budete prestrogi kritičari te da sve ovo podržimo idućih godine u nekom drugom slavonskom gradu.“ – rekla je pročelnica i članica žirija Maja Petrović.

Dobrodošlicu na Slavonski KaFe poželjela je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Želim vam uputiti dobrodošlicu u grad Požegu, u grad uistinu bogate kulture, baštine, ali isto tako u grad koji se zaista ponosi svojim Gradskim kazalištem. Kazalište u Požegi ima svoju vjernu publiku, danas ispunjen prostor ove dvorane s našim najmlađima potvrđuje da je Požega grad prijatelj djece. Grad Požega ima publiku i za ove druge predstave koje se događaju i uistinu živi sa svojim Kazalištem. Stoga, jednako sam ponosna kao ravnateljica i kao pročelnica, da se ovaj prvi Slavonski KaFe održava upravo u Požegi. Izraze zahvale upućujem vama koji ste realizirali ovu ideju i vama koji će te zasigurno i idućim godinama ovaj kazališni festival jačati, poboljšavati i prenositi po cijeloj Slavoniji.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Prvi Slavonski KaFe otvorila je izaslanica ministrice kulture i medija i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u Gradskom kazalištu Požega, moram priznati ovdje sam po prvi puta, nadam se ne i zadnji. Velika mi je čast biti u gradu za kojeg sam čula da je prva kazališna predstava odigrana prije više od 3. stoljeća, uistinu zanimljiv podatak. Jako mi se čini važnim i dobrim ova ideja umrežavanja kazališta Slavonije, za koji vjerujemo da će svojim znanjem i energijom, ali i dijeljenjem iskustava publike, doprinijeti većoj posjećenosti kazališta. Veselimo se sljedećim izdanjima i domaćinstvima, zahvaljujem se ovogodišnjem domaćinu na predivnoj atmosferi. Prepuštam pozornicu umjetnicima zbog kojih smo ovdje večeras.“ – rekla je Nevena Tudor Perković.

Dvorana Gradskog kazališta bila je ispunjena dječjim smijehom i iščekivanjem predstave „Tonka će sutra“.

Tonka će sutra je predstava nastala prema motivima istoimene slikovnice, autorice Jelene Pervan. Tonka je jedna sasvim obična djevojčica koja voli stvari odgađati za sutra. Sutra ponekad postane i preksutra, a preksutra i prekpreksutra. Strpljiva mama pokušava na sve načine Tonku naučiti odgovornosti i tome da svatko ima obveze koje treba riješiti, ali nije to lak zadatak kad se radi o jednoj zaigranoj mudrici kao što je Tonka. Na sreću u pomoć dolazi mamina sestra, Sara. Putoholičarka i avanturistica, super-teta koja putuje svijetom i skuplja priče. Mama i teta zajedničkim snagama dosjete se priče koju su čule od bake i djeda – priču o tome kako postoje „sutrići“. Malena bića koja dolaze samo onima koji odgađaju stvari za sutra, a sutrića se možete riješiti samo ako počnete rješavati svoje obveze već danas.

rva.hr