Utorak, 30 Kolovoz 2022 14:50

Što vas očekuje kroz tri dana Festivala Zlatne žice Slavonije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Butelje festivalske Graševine vrhunske i Maximo Nero vina napunjene su u podrumu Kutjeva d.d., a onda je uslijedila i posljednja konferencija za medije prije početka festivala. Zlatne žice Slavonije.

Gradonačelnik Požege Željko Glavić je zahvalio Kutjevu d.d. na praćenju požeškog festivala od 1969. godine do danas, kao generalnom sponzoru, te svima koji pomažu da se očuva tradicija tamburaške glazbe na požeškom festivalu, jednom od najznačajniji festivala u Hrvatskoj.

– Ove godine festival je vraćen u svoj izvorni oblik imenom i sadržajem. Hvala vam što ste to lijepo predstavili javnosti i time značajno doprinijeli da ova manifestacija bude prepoznata i da bude što masovnije posjećena. Pozivam stanovnike Požeštine i sve one izvan Požege koji vole tamburašku glazbu da od petka do nedjelje budu našu gosti u Požegi.-, rekao je gradonačelnik Požege.

Glavna koordinatorica Maja Petrović naglasila je da organizacijski odbor broji sedamnaest ljudi koji su se istaknuli svojim radom te je osim njih uključen niz udruga i kulturnih ustanova. Kao novost je najavila Požešku bajku – dječji program na Trgu sv. Terezije u subotu prijepodne, zabavan i sadržajni program za najmlađe.

Direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda najavila je gastronomski dio ponude. Fišijada se vraća u petak u parku kraj Orljave, za koju postoji veliki interes te je popunjen kapacitet od 60 natjecatelja. Otvorenje je u petak u 10:45 sati, a u 11 sati je početak kuhanja. U 13 sati će komisija obići natjecatelje i prikupiti uzorke, no dok uzorci budu ocjenjivani, održat će se tradicionalno natjecanje u hvatanju šarana za kojega se dobiva i poznata nagrada „Marinko“. Osim toga, pripremljena je i gastro ponuda, sadržaji za djecu, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaši De Gotho.

Direktorica Turističke zajednice je najavila i gastronomsku ponudu na Trgu Svetog Trojstva u dane festivala, a nju će ove godine činiti sedam drvenih kućica s tradicionalnim slavonskim lepinjama, kulenom i suhomesnatim proizvodima, jelima s roštilja, slasticama te bogatom ponudom pića. Tijekom sva tri dana festivala u šetališnoj zoni održava se Festivalski sajam na kojemu će svoje proizvode predstaviti OPG-ovi, obrti, udruge i svi oni koji u Požegi i Slavoniji i Baranji doprinose autentičnosti ovoga kraja.

Zabavi sadržaji za djecu bit će postavljeni i ove godine ispred Osnovne škole Julija Kempfa, a Turistička zajednica Grada Požege i turistička agencija Arriva organizirali su ove godine jednodnevni posjet Požegi iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške u subotu 3. rujna. Izlet je besplatan te je direktorica TZ pozvala sve zainteresirane iz tih mjesta da se prijave i iskoriste priliku.

Podsjetila je i na projekt Uredimo svoju Požegu. Proglašenje će biti u subotu 3. rujna na Trgu sv. Terezije u 13 sati.

Umjetnički dio programa u petak najavio je voditelj folklornog programa Nikola Kramar. Ove godine tradicija i tradicijska kultura stavljena je pod povećalo, tako da program počinje povorkom konjanika, jahača i svatovskih zaprega s tamburašima u kočijama koji će proći cijelim gradom od 15:30 sati. U 17 sati će od Željezničkog kolodvora krenuti svečana povorka Zlatnih žica Slavonije, koja završava s programom Folklorna baština Zlatne doline na Trgu Svetog Trojstva uz sudjelovanje KUD-ova s područja Požeško-slavonske županije.

Svečano otvorenje je u petak u 19 sati nakon čega slijede Folklorni motivi Hrvatske, poslastica s gostovanjem Folklornog ansambla studentskog KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i HKUD „Osijek 1862“ iz Osijeka koji će nas provesti cijelom Lijepom našom kroz koreografije. Posebno ističemo gostovanje ukrajinskog folklornog ansambla „Verkhovyna“, uz tradicionalni Izbor najgizdavije Šokice. Po završetku ovog programa očekuje nas koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša te nakon toga koncert Zlatne doline do dugo u noć.

U subotu 3. rujna prijepodne na Trgu sv. Terezije će ponovno nastupiti gostujuća društva iz Zagreba, Osijeka i Ukrajine, Škola za klasični balet Zagreb odjel za narodne plesove te će biti održana etno modna revija Nade Grgić koju će predstaviti članice Folklornog ansambla Požega.

Večernji subotnji sati ove godine donose Retrospektivu Krunoslava Kiće Slabinca, koju je najavio voditelj retrospektive Alen Kovačević. Odat će se počast neprežaljenom velikanu s obzirom na njegov veliki značaj za Požeški festival, uz nadu da će ovaj projekt biti dostojan zahvale njemu. Od gostiju pjevača sudjeluju Jacques Houdek, Ivana Kindl, Ivo Gamulin Gianni, Igor Delač, Bruna Oberan Bošković i Bruno Čolak. Pratit će ih trideset izvrsnih glazbenika među kojima je Ante Gelo, dok će orkestrom ravnati maestro Alan Bjelinski. Nakon Retrospektive je u subotu koncert Miroslava Škore.

Umjetnički voditelj festivala Saša Botički najavio je glavnu večer, Večer novih pjesama Zlatnih žica Slavonije Požega 2022. godine u nedjelju 4. rujna. Bit će izvedene 22 pjesme, podijeljene u dvije cjeline. Prva cjelina su tamburaški sastavi i solisti koji njeguju izvoru tradicijsku glazbu, a drugi dio su zabavnije varijante i pop tambura, sastavi koji osim tamburaškog korpusa imaju i neke druge instrumente.

Pogledajte popis izvođača i poslušajte pjesme.

Izrazio je žaljenje što nisu mogli primiti i više izvođača jer je bilo sjajnih pjesama, no ograničen je broj pjesama koje mogu biti dio festivala zbog televizijskog prijenosa. S obzirom na to, Botički je najavio da u narednim godinama možda dođe do razdvajanja ovih cjelina na dvije večeri, kako bi se dobilo prostora za više izvođača. Nakon Večeri novih pjesama očekuje nas koncert Bosutskih bećara „40. godina s vama“ od 23 sata.

Večer novih pjesama u nedjelju od 21 sat prenosi izravno Hrvatska televizija i Hrvatski radio te Radio Osijek, dok će Hrvatska televizija snimati Retrospektivu u subotu i emitirati ju, prema najavi, već sljedećeg vikenda u večernjem terminu. Koncert Zvonka Bogdana snimat će CMC TV-a, dok će se dio programa koji ne pokrivaju televizijske kamere moći pratiti na Youtube kanalu i Facebook stranicama.