Nedjelja, 21 Kolovoz 2022 09:52

Češka beseda Bjeliševac domaćin smotre "Naši korijeni"

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

BJELIŠEVAC - Vrlo vrijedna udruga Češka beseda iz Bjeliševca, nakon višegodišnjeg proširenja svoga društvenog doma i završnog uređenja, uredila je i okoliš oko doma i asfaltirala parkirališni prostor, koji može služiti i za vanjske priredbe i događanja.

Bjeliševac je naselje na području grada Kutjeva koje je naseljeno uglavnom stanovnicima češkog porijekla koji su se u ove krajeve doselili krajem 19. stoljeća, uglavnom iz češke pokrajine Valaške. Nekada je u Bjeliševcu živjelo 205 stanovnika, no s vremenom se to smanjilo na današnjih 80-tak stanovnika. Dosta ih živi u okolnim selima, koji su otišli bilo ženidbom, bilo udajom, u gradu Požegi i širom Požeštine, ali i cijele Hrvatske, a imaju nekoliko obitelji i u inozemstvu. No, društvo čuva svoje korijene i porijeklo, pa je uspostavilo novu priredbu, smotru "Naši korijeni" na koje osim čeških društava poziva i druge skupine nacionalnih manjina i doseljenih stanovnika u ove krajeve. Ova smotra financirana je sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH i grada Kutjeva.

Sve sudionike smotre pozdravila je predsjednica Češke besede Bjeliševac Alenka Hruška, izaslanik gradonačelnika grada Kutjeva, savjetnik Ivica Ribičić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, koji su pomogli održavanje ove smotre i kao pokrovitelji. Odmah na početku su svoj program kao domaćini izveli članovi Mješovitog pjevačkog zbora Češka beseda Bjeliševac, tako da kasnije mogu brinuti o svojim gostima za koje su osim nastupa na pozornici priredili dobro druženje uz hranu i piće.

U Programu su sudjelovali Češka beseda Dežanovac, Češka beseda Kaptol, Matica slovačka "Kukučin-Kuntarić" Jakšić, Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo "Andrija Pelih" Šumeće, Zavičajno društvo "Rama" iz Pleternice i Muška pjevačka skupina "Grabarčani" iz Grabarja. U prostoru doma postavljena je i izložba ručnih radova Češke besede iz Dežanovca, domaće slikarice Vlaste Gomerčić Uličnik, u tehnici Puring, razlijevanja akrilnih boja, te knjiga poezije pjesnikinje iz Jakšića Mire Šulc, rođene Hruška u Bjeliševcu, koja je i pročitala nekoliko svojih pjesama.