Utorak, 02 Kolovoz 2022 10:17

Na Trgu Bećarca postavljena prva skulptura u Pleternici akademske kiparice Tatjane Kostanjević

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA - Pleternica je i službeno dobila svoju prvu skulpturu u prostoru – Friedricha Solomona Kraussa „Šapni mu svoj bećarac”!  Riječ je o Pleterničaninu, etnologu, folkloristu i filologu, skupljaču bećaraca čiji je lik u bronci napravila požeška akademska kiparica Tatjana Kostanjević.

36a 1 768x576Otkrivanju skulpture, što su učinili mladi članovi KUD-a „Orljava”, prethodio je prigodni program koji je organizirala Javna ustanova Pleternica u suradnji s Gradom Pleternicom, Poduzetničkim centrom Pleternica i TZ Grada Pleternice. U tome su im potporu dala i Kulturno-umjetnička društva „Orljava”, „Svilenka” i „Rama” koji su pjevali, plesali i posjetitelje počastili pogačicama, kuhanim kukuruzom, kruhom namazanim s mašću i naravno, raznim pićima.
O Kraussu, njegovoj skulpturi, Muzeju bećarca čije se otvorenje uskoro očekuje, ali i o pleterničkim projektima za koje se uglavnom koriste sredstbva EU, govorili su direktorica Javne ustanove Jasna Hoffmann, povjesničar, arhivist i voditelj Muzeja bećarca Mario Katić, kiparica Tatjana Kostanjević, gradonačelnica Marija Šarić i županica Antonija Jozić.

Postavljanje Kraussove skulpture na Trgu bećarca dio je velikog projekta “Svijet graševine" u koji su uključeni gradovi Kutjevo i Pakrac a vrijedan je 65 milijuna kuna. Čak 85 posto novca osigurano je iz EU a od navedenog iznosa 30 milijuna kuna odnosi se na aktivnosti u Pleternici.P1010404 768x576
Nakon otkrivanja skulpture, mnogi su se pošli fotografirati uz nju i nešto prišapnuli Kraussu a to će sada vjerojatno činiti i oni koji budu dolazili u Pleternicu, u obližnju Terra Panonicu ili kakvo događanje kojih je tijekom godine mnogo. Uslijedio je nastup KUD-a “Orljava”, koji se sprema za nastup u Sjevernoj Makedoniji, a na kraju, kako je to već postao običaj, u zajedničkom kolu su im se pridružili posjetitelji na Trgu bećarca.

tekst i fotografije Vesna Milković